U Konzumu pronađeni ćevapi zaraženi salmonelom

Meso za ćevape
(FOTO: Jutarnji.hr)

17.11.2016. | A.M./Jutarnji.hr
Pregleda: 7498

Ministarstvo poljoprivrede u četvrtak je izvijestilo kako je u uzorku mesnog pripravka "Ćevapćići s teletinom", s rokom upotrebljivosti do 12. studenog ove godine utvrđena prisutnost salmonele.

Tijekom monitoringa hrane životinjskog podrijetla, kojeg provodi Ministarstvo poljoprivrede, u uzorku mesnog pripravka "Ćevapćići s teletinom", s rokom upotrebljivosti do 12. studenoga  2016., mikrobiološkom analizom utvrđena prisutnost salmonele.

Uzorak je uzet 10. studenog u jednom maloprodajnom objektu Konzuma u Rijeci, koji je registriran pod evidencijskim brojem R-6720 pri Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane za obavljanje djelatnosti prodaje i rasijecanja mesa, mljevenje mesa na zahtjev kupca i proizvodnju mesnih pripravaka.


Analiza je dovršena 16. studenog u Hrvatskom veterinarskom institutu - Veterinarski zavod Rijeka, kada pripravci proizvedeni u navedenom objektu više nisu nalazili u prodaji zbog isteka roka valjanosti. Ćevapčići su proizvedeni 10. studenog u količini od  ukupno 32,5 kg.


Upravo je u tijeku inspekcijski nadzor u objektu radi utvrđivanja sljedivosti proizvoda kao i postupaka samokontrola objekta. Nakon potvrđene prisutnosti salmonele u navedenom pripravku, obavit će se i serotipizacija (utvrđivanje o kojoj se vrsti salmonele radi) u Hrvatskom veterinarskom institutu Zagreb, kako bismo imali više podataka o situaciji na terenu, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

O salmoneli u ćevapima oglasio se i Konzum: `Ispričavamo se kupcima, ako još uvijek imaju proizvod neka ga vrate`

Odmah po dobivanju informacije o rezultatima službenog uzorkovanja proizvoda mesni pripravak Ćevapčići, roka upotrebe do 12.11.2016., vlastite proizvodnje, uzetog u objektu pod veterinarskim kontrolnim brojem 6720 u prodavaonici Osječka 71 u Rijeci, provedenog 10.11. 2016., obavještavamo javnost da je u jednom uzetom uzorku nađena Salmonella spp.

Ispričavamo se svim našim kupcima i molimo ih da nam radi mjera predostrožnosti vrate proizvod ukoliko ga još posjeduju u bilo kojem obliku, bez obzira na istek roka. Nismo zaprimili informacije od strane potrošača da je bilo tko imao ikakvih problema nakon konzumacije proizvoda kupljenih na spomenutom odjelu.

Obavještavamo vas kako su istog trenutka poduzete i sve dodatne mjere u cijeloj maloprodajnoj mreži kako bi se potvrdilo da je riječ o izoliranom slučaju.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI