Vukovar- grad heroja

Groblje u Vukovaru
(FOTO: Google)

17.11.2016. | 034 Portal
Pregleda: 13992

Vukovar je važan regionalni centar na granici Hrvatske i Srbije, koji se nalazi na desnoj obali Dunava.On je važna luka i centar prije rata etnički izmiješane općine. U općiniVukovar, po popisu stanovništva iz 1991. godine, je živjelo 84 189 stanovnika,od čega su 36.910 (43,8 %) bili Hrvati, 31.445 (37,4 %) Srbi,6124 (7,3 %) Jugoslaveni, 1375 (1,6%)Mađari i 8335 (9,9%) ostali.



Prije dvadeset i pet godina, 18. studenoga 1991. nakon tromjesečne opsade igotovo potpunog uništenja grada, prestao je otpor hrvatskih branitelja uVukovaru.


Bitka za Vukovar je najveća i najkrvavija bitka uDomovinskom ratu. To je bila 87-dnevna opsada hrvatskog grada Vukovara od strane Jugoslavenske narodne armije,uz pomoć srpskih paravojnih snaga od kolovoza do studenog 1991.godine tijekom Domovinskog rata. Bitka je završena porazom lokalnog Zbora narodne garde,velikim razaranjem Vukovara i brojnim ubojstvima i progonom hrvatskogstanovništva. U bitci je poginulo između 2.900 i 3.600 ljudi




UBeogradu su nakon okupacije grada upriličili primanje i proslavili»oslobođenje« Vukovara dodijelivši »zaslužnima« i odličja. Međutim, bila je toPirova pobjeda. Dok su malobrojni vukovarski branitelji tri mjeseca vezali zasebe najelitnije srpske postrojbe, Hrvatska je dobila prijeko potrebni predahkako bi organizirala svoju obranu. Već potkraj te 1991. Hrvatska vojska brojilaje oko 200.000 ljudi i bila je sposobna i za ofenzivne operacije, što je iučinila oslobađanjem znatnih dijelova zapadne Slavonije. K tomu, žestoki otporvukovarskih branitelja dizao je moral i samopoštovanje u ostalim dijelovimazemlje.



HerojstvoVukovara udarilo je temelj za kasnije vojne pobjede hrvatskih snaga koje sudovele do potpunog oslobađanja zemlje. Zbog svega toga Vukovar je postaosimbolom oko kojeg se okuplja cijela nacija.

Hrvatski sabor donio je 29. listopada 1999. Odluku o proglašenju danasjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, kako bi se dostojanstveno i primjerenoodala počast svim sudionicima obrane Vukovara, grada – simbola hrvatskeslobode.



Pa se tako, sutra 18.11. obilježava Dan sjećanja na žrtvu Vukovara. Kolonasjećanja kojom se odaje počast svim žrtvama Vukovara za Domovinu, koja iz Općežupanijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana ove godine ide staromtrasom, odnosno Županijskom ulicom, prolazi kroz centar grada Vukovara prekomosta Jean Michel-Nicolier te se nastavlja Radićevom ulicom i Ulicom bana JosipaJelačića sve do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata.

Pored velikog broja građana i domoljuba pristiglih iz cijele Hrvatske,skupu prisustvuju brojni saborski zastupnici i ministri, predstavnicidiplomatskog zbora, Katoličke crkve i ostalih vjerskih zajednica, predstavnicibrojnih braniteljskih i stradalničkih udruga i političkih stranaka.



Prema popisu stanovništva iz 2011.godine Vukovar ima 27 683 stanovnika, odkojih 15 881 čine Hrvati a 9654 Srbi. Što znači da je iz Vukovara od1991.godine do 2011.godine otišlo, nestalo, poginulo gotovo 60 000 stanovnika.



Unatoč pretrpljenoj šteti, Vukovar ima sveobjektivne predispozicije za gospodarski razvoj – prirodne resurse, geografskipoložaj koji omogućuje dobru razmjenu roba i usluga te ljude koji žele raditi.Gradonačelnik je istaknuo kako je, bez obzira na to, sve veći broj Vukovaracapo drugi put prisiljen napustiti svoje domove, zbog duboke ekonomske krize naovim područjima koja je nastala za vrijeme rata i još uvijek joj se ne nazirekraj.

Redakcija 034 Portalaovim putem izražava duboku sućut i žaljenje obitelji, prijateljima ipoznanicima svim stradalim u Vukovaru.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI