¨Svako peto dijete žrtva je seksualnog zlostavljanja ili iskorištavanja¨

Ilustracija
(FOTO: Jutarnji.hr)

16.11.2016. | M.B./Jutarnji.hr
Pregleda: 3002

U povodu Europskog dana zaštite djece od seksualnog iskorištavanja izlostavljanja 18. studenoga, pravobraniteljica za djecu u utorak je upozorila kako podaci govore da jesvako peto dijete žrtva nekog oblika seksualnog zlostavljanja iliiskorištavanja, a zbog neprijavljivanja veliki broj takvih napada ostajeneotkriven i nekažnjen.

Pravobraniteljica u priopćenju podsjeća da se od prošle godine u svimdržavama članicama Vijeća Europe 18. studenoga obilježava kao Europski danzaštite djece od seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja, s ciljempodizanja javne svijesti o važnosti trajnog i usklađenog djelovanja tijelavlasti, stručnjaka, institucija i javnosti u zaštiti djece od svakog seksualnognasilja.

Obilježavanje tog dana nastavak je dugogodišnjega rada Vijeća Europeu okviru kampanje "Jedno od pet", putem koje se nastojalo osnažitivlade, zastupnike parlamenata, profesionalne mreže, organizacije civilnogdruštva, roditelje i djecu za poduzimanje potrebnih koraka kako bi sezaustavilo seksualno nasilje nad djecom.


Milas Klarić ističe kako su seksualno iskorištavanje i zlostavljanjemeđu najtežim oblicima kršenja prava djeteta, koji ostavljaju neizbrisiv trag udjetetovu sjećanju i razvoju. Dostupni podaci govore da je svako peto dijetežrtva nekog oblika seksualnog zlostavljanja ili iskorištavanja, ali i da velikibroj takvih napada na djecu ostaje neotkriven i nekažnjen. Najčešće se todogađa zbog nerazumijevanja i nedovoljnog znanja o tom problemu, ali i zbogsrama i prikrivanja takvih slučajeva, čime se dodatno otežava položajdjeteta-žrtve.


"Mnoga su djeca izložena riziku od seksualnog zlostavljanja iiskorištavanja, a problem je i to što se mnogi odrasli teško suočavaju s time inerado govore o takvom nasilju nad djecom", poručuje pravobraniteljica.

Napominje da je Hrvatska ratificirala Konvenciju Vijeća Europe ozaštiti djece od spolnog zlostavljanja i iskorištavanja te je, u skladu s time,izmjenama kaznenog zakonodavstva i drugih propisa stvoren bolji zakonodavniokvir za borbu protiv svih oblika spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djece.Ipak, upozorava, u praksi ima brojnih teškoća u primjeni tih propisa pa valjauložiti još više napora i sredstava u suzbijanje i sprečavanje seksualnog nasiljate zaštitu i pružanje podrške djeci.

Za zaštitu djece od spolnog zlostavljanja Ivana Milas Klarić osobitovažnim smatra prijavljivanje kaznenih djela, uspjeh kaznenog progona,odgovarajuće sankcije koje uključuju izricanje sigurnosnih mjera, te ozbiljnuprovjeru kandidata za sve poslove koji uključuju rad s djecom, primjerice uodgoju i obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj skrbi, sportu i drugdje.

"Zato je važno educiranje i senzibiliziranje javnosti, kako bise olakšalo prijavljivanje slučajeva spolnog iskorištavanja i zlostavljanjadjece, te kontinuirano provođenje programa preventivnog osnaživanja djece.Zajedničkim djelovanjem djeci trebamo omogućiti da odrastaju u zaštićenomokružju, u kojem će biti sigurna i slobodna. Na to nas podsjeća i 18. studenoga- Europski dan zaštite djece od spolnog iskorištavanja i spolnogzlostavljanja", zaključuje u priopćenju.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI