Čuvari tradicije prekopakranskog kraja

Šokačko sijelo u Prekopakri
(FOTO: Pakrački list)

14.11.2016. | M.B./Pakrački list
Pregleda: 2820

Stare običaje svog sela večeras su predstavili članovi Kulturno umjetničkog društva "Seljačka sloga” u Češkom domu u Prekopakri na šestom po redu "Šokačkom sijelu” koji je okupio više stotina gostiju i uzvanika. U jednosatnom programu, Prekopakrani su prezentirali tradicionalne plesove, plesala su se kola, uprizoreni su i prigodni igrokazi, a najviše pljeska kod publike izazvali su stari prekopakranski napjevi kao i nastup tridesetak najmlađih članova društva.



Uz pratnju tamburaša ovog društva, osim najmanjih, nastupile su i druge sekcije – odrasla folklorna i pjevačka skupina.


Otvarajući ovu manifestaciju Dubravka Arland, predsjednica KUD-a "Seljačka sloga", zahvalila je svima koji podržavaju njihov rad rekavši kako će Šokačko sijelo nastaviti tradiciju prikaza običaja našeg kraja nadajući se da se ova manifestacija sve više okupljati i mlade.




Goste je pozdravila i gradonačelnica Anamarija Blažević zahvalivši članovima na čuvanju i održavanju naše baštine te naglasila kako su najmlađi članovi zalog kako će sve ono što smo naslijedili i čega se ponosimo i dalje živjeti.

Ove godine tamburaškom glazbom posjetitelje su počastili i članovi Tamburaškog orkestra Pakrac koji od svog osnivanja surađuje sa KUD-om "Seljačka sloga" na mnogim lokalnim manifestacijama.  Druženje gostiju i uzvanika nastavilo se i nakon programa, a za dobru zabavu okupljenih bio je zadužen tamburaški sastav "Lipa" iz Gaja.



Šokačko sijelo je manifestacija kojom se pokazuje bogata tradicija našega kraja, pjesme, plesovi, nošnje i običaji te se na taj način vraćaju stariji u život kakvim su oni živjeli u mladosti, a mladima se omogućuje da tih sat vremena zaborave sve moderno i nakratko žive kao što su živjeli njihovi djedovi i bake.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI