Prigodom završetka godine izvanrednog jubileja milosrđa

PB
(FOTO: Pozeska Biskupia)

13.11.2016. | POŽEŠKI BISKUP
Pregleda: 6492

POŽEŠKI BISKUP - EPISCOPUS POSEGANUS

PISMO VJERNICIMA

PRIGODOMZAVRŠETKA GODINE IZVANREDNOG JUBILEJA MILOSRĐA INAJAVE TREĆEG BISKUPIJSKOG EUHARISTIJSKOG KONGRESA

Časna braćosvećenici i đakoni, poštovani redovnici i redovnice, bogoslovi i vjeroučitelji,dragi vjernici!

Na svršetku liturgijske godine, 20. studenog 2016., na svetkovinu Krista Kraljasvega stvorenog, papa Franjo će svečanim liturgijskim slavljem u Rimu zatvoritigodinu Izvanrednog jubileja milosrđa. Toga dana u svim našim župama sjedinitćemo se sa Svetim Ocem i moliti da snaga Božjeg milosrđa, kojoj smo senastojali otvarati tijekom protekle jubilejske godine, trajno ostane djelatna unašem osobnom, obiteljskom i javnom životu, da bismo napose ljudima na rubudruštva mogli svjedočiti posebnu blizinu. Pri svršetku svete pričesti na svimsvetim misama izrazit ćemo Bogu zahvalnost za darove njegova milosrđa koje smoprimili tijekom jubilejske godine, pjevajući himan "Tebe Boga hvalimo".


Prethodnog dana, u subotu, 19. studenog 2016. euharistijskimslavljem u požeškoj Katedrali u 12.00 sati zaključit ćemo Izvanredni jubilejmilosrđa za našu mjesnu Crkvu. Kako je već obznanjeno, za ovu prigodu oblagdanu sv. Cecilije zaštitnice svete glazbe, hodočastit će u požeškuKatedralu župni crkveni pjevački zborovi, praćeni svojim župnicima, kao ipredstavnici svećenika iz svih dekanata. Pridružit će im se članovi župnihpastoralnih i ekonomskih vijeća da po njima na spomenutom slavlju u Katedralibudu zastupljene sve župe naše Biskupije. Uz njih su pozvani i svi drugivjernici na hodočašće u Požegu, napose iz župa Katedralnog arhiđakonata.


S prvomnedjeljom došašća, 27. studenog 2016. započinje nova liturgijska godinau kojoj se spominjemo 20. obljetnice utemeljenja Požeške biskupije, u čijem ćesredištu biti treći biskupijski euharistijski kongres, koji ćemo slaviti unedjelju, 24. rujna 2017. Sudjelovanjem u različitim programima tijekompriprave za kongres nastavit ćemo promatrati lice Božjeg milosrđa u IsusuKristu, prisutnom među nama u presvetoj euharistiji. Za kongresnu misao vodiljuizabrali smo "Krist danas i uvijeke, naša nada, aleluja"! To je proširenobiskupijsko geslo, koje ćemo pjevati nakon svakodnevne prigodne molitve nasvršetku svake svete mise, utvrđujući se u svijesti vjere kako Krist ostaje našajedina istinska nada u sadašnjim zbivanjima i nesigurnostima. Jedna od važnihsastavnica proslave bit će biskupijsko hodočašće uRim, od 28. travnja do 3. svibnja 2017. kojim želimo očitovati svojuduboku povezanost s općom Crkvom na čelu s papom Franjom, a čije dioništvoostvarujemo po svetoj euharistiji. Napose snažan hodočasnički trenutak bit ćeslavlje svete mise na grobu utemeljitelja naše Biskupije, sv. Ivana Pavla II. uBazilici sv. Petra. Pozivam sve vjernike koji su u mogućnosti hodočastiti da sešto prije jave svojim župnicima kako bi ih oni na vrijeme pribilježili međuputnike. Župnici će obavijestiti vjernike o uvjetima putovanja i pomoći im dašto lakše ispune ono što je potrebno za hodočašće.

Ovih dana održavaju se svećeničkisusreti na arhiđakonatskim razinama. Na taj način oni prvi započinju sprogramom priprave za euharistijski kongres, promišljajući o što djelatnijemslavljenju svete mise, izvoru i vrhuncu sveukupnog života Crkve, središtuživota svake župe. Slijedit će ih župni pastoralni vijećnici također naarhiđakonatskim susretima, koji će se održati u prvom tjednu došašća posljedećem rasporedu: 28. studenog - Slavonsko podravski arhiđakonat; 29.studenog - Katedralni arhiđakonat; 30. studenog - Zapadno slavonski arhiđakonati 1. prosinca - Posavski arhiđakonat. Na njima će župni pastoralni vijećnicibiti upoznati s doprinosom koji u suradnji sa župnicima trebaju dati uodvijanju programa priprave za euharistijski kongres, napose u održavanjukateheza o svetoj misi u korizmi iduće godine, s ciljem našega što dubljeg,djelatnijeg i plodnijeg sudjelovanja u svetim slavljima.

Pozivam sve vjernike Požeške biskupije da radosna iotvorena srca uđu u euharistijsku godinu našega biskupijskog jubileja. Neka svanaša nastojanja oko duhovne izgradnje i rasta u zajedništvu mjesne Crkve poeuharistijskom otajstvu prati Božji blagoslov i zagovor Isusove Majke, našenajvjernije Odvjetnice. Sve vas od srca u Gospodinu pozdravljam.

† Antun Škvorčević, požeški biskup


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI