¨Sve muške bolesti su izlječive ako se primijete na vrijeme¨

"Brkati studeni"
(FOTO: M.B.)

12.11.2016. | M.B.
Pregleda: 5653

Movember, Brkati studeni ili mjesec muškog zdravlja povod je Hrvatskomzavodu za javno zdravstvo, županijskoj podružnici Lige protiv raka i studentimaMedicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu da održe prigodnu javnozdravstvenuakciju ispred zgrade Gradskog muzeja u Požegi danas od 9 sati.



"Ove godine se Movember stvarno obilježava diljem Hrvatske, mi smo krenuliprije tri godine a ideja je bila podići svijest o muškom zdravlju. Apeliramo nasve muškarce iznad 40. godine da započnu razmišljati o zdravlju svoje prostate aonda krenu raditi pretrage. Naglasak je stavljen na tipične muške bolesti kaošto je rak prostate, ali dotičemo se i raka testisa, koji je rijedak, na svusreću. Rak testisa se pojavljuje kod mlađih muškaraca, to mogu biti većitinejdžeri a najviše je tu 25. godina pa na dalje. Testisi su dostupni u svakovrijeme i mogu se pregledati te tako otkriti promjene na njima, stoga jestvarno šteta da predstavljaju zdravstveni problem. Treći problem kojeg sedanas dotičemo ovdje je i mentalno zdravlje muškaraca. U našoj županiji zadnjipodatak iz 2014.godine govori da je 17osoba počinilo samoubojstvo, od toga 12 muškaraca. Stoga apeliramo i namentalno zdravlje muškaraca jer osoba koja je oboljela dosta kasno primijeti, alizato njegova okolina može na vrijeme i apelirati da se javi liječniku. To su, dakle,sve bolesti koje se mogu spoznati na vrijeme i tako spriječiti krajnje lošesituacije", rekla je Jasmina Kovačević, dr. med., voditeljica Službe za javnozdravstvo.


Osim fiksne postave ispred Gradskog muzeja, u ovoj akciji sudjeluju istudenti šeste godine medicinskog fakulteta u Zagrebu koji šeću gradom, dijeleletke i ispunjavaju upitnike.




"Rak prostate je vrlo čest zloćudni tumor i procjenjuje se da će jedan odšest muškaraca oboljeti od ove opake bolesti. Naglašavam da je ovo bolest kojaje izlječiva u ranom stadiju kada,nažalost, ne daje simptome. Kad se simptomi pojave, kao što su učestalomokrenje, osjećaj nedovoljnog pražnjenja mjehura, osobito mokrenje noću, toznači da je tumor već dosta uznapredovao. Zato je preporuka da svaki muškaraciznad 40.godine učini jedan urološki pregled godišnje i krvni nalaz markera zatumor prostate. U požeško-slavonskoj županiji je 20-ak slučajeva godišnje odtoga desetak sa smrtnim ishodom, tu se upravo radi o ovima koji su kasno primijećeni",upozorava dr. Kristijan Matković, spec. opće i plastične kirurgije u OŽB Požegai predsjednik Lige protiv raka Požeško slavonske županije.

Dakle, dragi jači spol, povedite brigu o svom zdravlju jer iz ovoga se možezaključiti da samo običnim opipom, kojeg ionako često prakticirate (tzv. češanjem),možete primijetiti i najmanju promjenu te otići doktoru i tako spriječiti ononajgore.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI