Jednogodišnja biljka krasuljica

Krasuljica
(FOTO: Ilustracija)

10.11.2016. | 034portal/Pleter Portal
Pregleda: 4601

Jednogodišnja baštenska biljka krasuljica (Anthriscus cerefolium) ima aromu nalik peršinu, a uzgaja se zbog listova. Iako vrlo podsjeća na peršin (lišće joj je svjetlije boje), po ukusu je slađa poput komorača. Potiče s Kavkaza, jugoistočne Europe i Bliskog istoka. Kod nas nije toliko zastupljena, dok je francuska kuhinja bez ove začinske biljke nezamisliva.

Zbog karakterističnog slatkastog mirisa, koji podsjeća na smirnu, Francuzi krasuljicu tradicionalno koriste na Veliki četvrtak uoči Uskrsa i tada je stavljaju u juhu. Inače, obilato je upotrebljavaju i za omlet, salate, juhe, jela od pirinča, živine i plodova mora, njom posipaju svježi sir.

U kuhana jela se stavlja na kraju, jer u termičkoj obradi gubi dragocjene sastojke. Tradicionalno se koristi i za salatu od krumpira s vlascem. Zbog specifičnog ukusa i mirisa, stavlja se i u žvakaće gume, a mladi listovi u sirće za začinjavanje salate. I na latinskom i na grčkom je poznata kao "mirisno lišće”.


Njena ljekovita svojstva su pomalo zaboravljena, iako lišće i sjeme sadrže veće količine eteričnog ulja i sastojak glikozid aplin. Listovi su bogati vitaminom C, jodom i mineralnim solima. Kod nas se krasuljica koristi kao diuretik, potiče mokrenje i znojenja, a listovi se stavljaju na mjesto uboda insekata jer čiste rane.


Svježe iscijeđen sok pomaže kod početnog oblika tuberkuloze pluća, ženskih bolesti, kao i za čišćenje krvi, kod ekcema, apscesa i čvorova koji su posljedica gihta. U vidu toplih obloga preporučuje se kod reume i artritisa, kada se stavlja na bolne zglobove.

Čaj od svježe ili osušene biljke i od sjemena, jača želudac jer sprječava nadimanje, ublažava grčeve, potiče lučenje želudačnih sokova. Također, povoljno utječe na rad jetre, poboljšava cirkulaciju i čisti krv, a snižava i visoki krvni pritisak.

Čaj je veoma dobar i kao tonik za masnu kožu i za ispiranje očiju kod konjuktivitisa ili upale kapaka. Sprema se tako što se jedna žličica biljke potopi u 2,5 dl vode, ostavi nekoliko minuta da odstoji i polako ispija u gutljajima, nezaslađen. Da bi se postigao željeni efekt, dnevno se pije 1 do 2 šalice, dok se ne osjeti poboljšanje.

Protiv štucanja – Krasuljica se pomiješa sa sirćetom, napitak se pravi tako što se žličica isjeckanog lišća prelije sa 2 do 3 dl vrele vode, ostavi da odstoji 15 minuta i malo ohladi. U to se dodaje pola žličice sirćeta i polako pije na gutljaje. Nakon ispijene šalice, štucanje bi trebalo da prestane, kažu narodni ljekari.

Jačanje organizma – Napitak koji se priprema protiv štucanja, samo u većoj dozi, može da vrati i snagu kada se doda vodi za kupanje. Tri jušnate žlice lišća preliju se s litrom vrele vode, ostavi se 15 minuta da odstoji i doda 3 žlice sirćeta, pa sve sipa u vodu za kupanje.

Izvor: prirodnilijek




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI