Pojačana policijska kontrola ovaj vikend povodom Martinja

Policija
(FOTO: Mladen Mirković)

10.11.2016. | PU požeško slavonska
Pregleda: 5601

U razdoblju od 11. do 14. studenoga 2016. godine policijski službenici ćepojačano kontrolirati promet zbog očekivano povećanog broja sudionika ucestovnom prometu koji su konzumirali alkoholna pića, budući da se na područjuPožeštine, ali i cijele Republike Hrvatske, održavaju proslave narodnog običajakrštenja mošta tzv. "Martinja".

Podsjećamo da je tijekom prošlogodišnje akcije na vožnju pod utjecajemalkohola i droga od 6. do 16. studenoga ukupno kontrolirano 385 vozača. Od togaje kod 22 vozača osobnog automobila utvrđena prisutnost alkohola u organizmu, autvrđeno je i tristotinjak drugih prometnih prekršaja (pola se odnosi nanepropisnu brzinu). Ako promatramo koncentracije alkohola koje su utvrđene kodnesavjesnih vozača najviše koncentracija, njih devet, utvrđeno je iznad 1,5promila, a prema dobnoj strukturi možemo reći da su podjednako zastupljene svedobne skupine.

Apsolutni "rekorder" bio je 55-godišnji vozač osobnog automobila na područjuPožege kojemu je utvrđena prisutnost alkohola u organizmu u koncentraciji odčak 2,66 promila. U tom razdoblju dogodilo se 12 prometnih nesreća, sedam smaterijalnom štetom i pet s ozlijeđenim osobama, tj. sedam osoba je lakše, advije su teško tjelesno ozlijeđene.


Naglašavamo da su zakonom predviđene kazne, vezano za prekršaje upravljanjavozilom pod utjecajem alkohola, u rasponu od 700 pa sve do 15.000 kuna ovisno outvrđenoj koncentraciji alkohola u krvi. Ukoliko se radi o recidivistima sud zanavedeni prekršaj može izreći i kaznu zatvora do 60 dana, a osim novčane kaznevozačima će biti određena i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilomu trajanju od jednog do 15 mjeseci.


Isto tako, treba napomenuti da će se prema vozačima koji počine takav težiprekršaj primijeniti i policijske ovlasti isključivanja iz prometa, ali iovlasti iz članka 134., 135. i 137. Prekršajnog zakona koje podrazumijevajusmještanje u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnih sredstava.

Većina vozača zaboravlja, ili zanemaruje činjenicu da je za razgradnju alkoholaiz organizma potrebno određeno vrijeme stoga pozivamo vozače da nakon ispijanjaveće količine alkoholnih pića ne sjedaju za upravljač vozila najmanje 24 sata.

Još jednom upozoravamo vozače da ne sjedaju za upravljač ukoliko sukonzumirali alkohol, da brzinu prilagode vremenskim i drugim uvjetima, tedosljedno poštuju zakonske propise.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI