14. Međunarodna izložba inovacija 20.-22.10.2016

ARCA
(FOTO: Privatna kolekcija)

07.11.2016. | M.B.
Pregleda: 3052

ARCA već 14. godina omogućava mnogim uspješnim srednjoškolcima i studentima da iziđu iz okvira svoje samozatajnosti i prezentiraju se mnogim brojnim posjetiteljima sajma. To je vrlo važno za širenje tehničkih aktivnosti, opće popularizacije tehnike među mladima i uvjet za usmjeravanje učenika u tehničke škole, a kasnije i na tehničke fakultete.

Na 14. međunarodnoj izložbi inovacija sudjelovalo je 180 inovatora, od toga 53 mlada inovatora. I ove godine organizator je naglasio kako jače povezivanje gospodarskih subjekata s akademskom zajednicom, kao i korištenje znanstvene i istraživačke infrastrukture, osnažuju konkurentnost našeg gospodarstva. Također je istaknuto kako promocija inovacija i inovatorstva putem međunarodnih izložbi i tematskih konferencija bitno pridonosi razvoju inovacijske kulture u tvrtkama i predstavljaju potporu u animiranju zaposlenika za kreativno razmišljanje i stvaranje inovativnih proizvoda i procesa.

Učenici Tehničke škole Požega sa svojim radovima postigli su zapažene rezultate.


Učenik: Matko Pavičić, 4.a razred s inovacijom:


SOLINATOR – uređaj za uvjeravanje solarnih ploča prema najboljem izvoru svjetlosti – zlatna medalja.

Solinator se sastoji od tri solarne ploče snage 20W, elektromotora i njima pripadajućim prijenosnicima, sistema za regulaciju, te baterije za pohranu električne energije koju proizvode. Solarinator pomoću senzora, načinjenog od tri fotootpornika, određuje najpovoljniji položaj kako bi bio učinkovitiji. Pomak ploča se izvršava pomoću dva elektromotora (svaki za jednu os) koji se automatski uključuju svake dvije minute, ako je potrebno izvršavaju pomak ploča do idealnog položaja.

Solinator nam omogućava da u svako doba dana ploče budu okrenute točno prema suncu ili nekom drugom izvoru svjetla. Upravo zbog zakretanja ploča prikupimo odo 40% više energije nego kod fiksnih solarnih ploča. Solarinator odlikuje stabilnost, mala snaga motora, precizan pomak po osima, mogućnost premještanja sa jednog mjesta na drugo, bez poteškoća. Uređaj je idealan za manje vikendice. Snaga koju isporučuje ovaj model je dostatna za nekoliko rasvjetnih mjesta ili za manje uređaje. Postoji mogućnost ugradnje većih ploča ili dodavanje ploča kako bi povećali snagu i prikupili više energije.

Učenik: Zlatko Dražić, 4.a razred sa inovacijom:

G – RUNNER SMART BIKE – srebrena medalja.

Ideja za G – RUNNER je poboljšanje dosadašnjih električnih bicikala, naime G – RUNNER nije samo klasični električni bicikl. Odlikuje se snagom motora od 3 kW, te sa puno dodatne opreme zbog koje odstupa od sličnih proizvoda. Ova ideja razvijena je do te mjere da više nemate bicikl koji će vam služiti samo kako bis e odvezli sa jednog mjesta na drugo. G – RUNNER zaista ima sve što možete poželjeti na svom biciklu. Bicikl pruža dodatne usluge kao što su WI-FI mreža u blizini bicikla, GPS sustav navigacije, glasovne naredbe, te mobilnu aplikaciju koja vas štiti od krađe koje sa interneta primate na svoj pametni telefon. Zahvaljujući dizajnu G – RUNNER daje mogućnost vožnje na baš svakom terenu, ali uz to naravno pazi i na vašu sigurnost. Zahvaljujući dostupnim modovima koji su dani na korištenje osiguravate si vožnju kakvu upravo želite.

M1 – mod za uličnu vožnju (do 25 km/h)
M2 – srednji mod (25 – 40 km/h)
M3 – power mod (40 – 60 km/h)

Učenik: Marko Brnčić, 4a razred sa inovacijom:

TEMELAPSE RIG

TEMELAPSE RIG se koristi za snimanje "Timelapse" videozapisa, gdje kamera uslik po jednu fotografiju u određenom vremenskom intervalu (po nekoliko sekundi) te se iz tih fotografija stvori ubrzani video. Ovaj uređaj omogućava precizno okretanje kamere kako bi se stvorio takozvani (panning shot) zakretanjem kamere. Također ima mogućnost pričvršćivanja za okomite šipke, cijevi ili druge okomite površine vezicama. Uređaj je programiran na arduino konzoli sa dodatnim tipkama i LCD zaslonom za namještanje parametara bez izmjene programa, te koristi steper elektromotora. Napaja se pomoću USB priključka koji se spoji na prijenosni punjač.

Učenik Zlatko Dražić, 4.a razred nagrađen od udruge "Tesla" – "Genij za budućnost".


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI