Hodočašće vjernika Požeške biskupije u Albaniju i Kosovo

Hodočašće u Albaniju i Kosovo
(FOTO: Požeška biskupija)

07.11.2016. | Požeška biskupija
Pregleda: 5881

Prigodom beatifikacije 38 mučenika na čelu s nadbiskupom Vincencom Prennushijem iz vremena vladavine komunističkog predsjednika Albanije Envera Hoxhe od 1945. do 1974., među blaženike su uvrštena i dvojica kosovskih Hrvata, don Anton Muzić podrijetlom iz Vrnavokola, župa Letnica te fra Serafin Glasnović Kodić podrijetlom iz Janjeva. Na slavlju koje je u skadarskoj katedrali, 5. studenog predvodio kardinal Angelo Amato, pročelnik Kongregacije za kauze svetih, među četrdesetak kardinala i biskupa iz različitih zemalja sudjelovao je i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić, zadarski nadbiskup, požeški biskup Antun Škvorčević, dubrovački biskup Mate Uzinić, vojni biskup iz BiH Tomo Vukšić i vrhbosanski pomoćni biskup Pero Sudar. Među vjernicima koji su stigli iz Hrvatske za ovu prigodu u Skadar bilo je i oko 300 hodočasnika iz Požeške biskupije, iz župe Voćin i Đulovac, podrijetlom iz Letnice i okolnih župa na Kosovu. Bio je to potresan obred tijekom kojega su uzdignuti na oltar mučenici, osuđeni od sustava koji je Albaniju proglasio prvom ateističkom zemljom na svijetu. Sudionik slavlja bio je i don Ernest Simoni (Troshani) koji je proveo 29 godina u komunističkom zatvoru a papa Franjo će ga tijekom skorog konzistorija uvrstiti u kardinalski zbor. Skadarski nadbiskup Angelo Massafra na svečanom objedu nakon slavlja posebno je pozdravio hrvatske biskupe, spomenuvši da su među mučenicima dvojica hrvatskoga roda i da su za tu prigodu stigli u Skadar njihovi sunarodnjaci iz Hrvatske, kosovskog podrijetla.

Po završetku mise, vjernici Požeške biskupije zajedno s biskupom Antunom Škvorčevićem uputili su se na Kosovo te su u nedjelju, 6. studenog u hodočasničkoj crkvi u Letnici slavili svetu misu sa svećenicima koji su ih dopratili, među kojima je bio Ivica Žuljević iz Požege, Mladen Štivin iz Voćina i Ivan Certić iz Đulovca. Na početku ih je sve pozdravio letnički župnik Marijan. U uvodnoj riječi biskup Škvorčević je podsjetio da ovom svetom misom želimo zahvaliti Bogu za dvojicu novih blaženika Hrvata, napose za bl. Antona Muzića koji je kršten u ovom Gospinom svetištu. Istaknuo je da su oni svojim mučeništvom posvjedočili vjernost Isusu Kristu koju su po zagovoru Isusove Majke živjeli mnogi naraštaji Hrvata na ovom prostoru u teškim vremenima. Ujedno je biskup kazao nazočnima kako se ovdje pred likom Letničke Gospe oblikovao i njihov duhovni identitet koji su donijeli na prostore svoje hrvatske domovine kamo su doselili od 1992. do 1994. te je Mariji i novim blaženicima povjerio da mole za njih kako bi ostali vjerni dragocjenoj duhovnoj baštini koju su sa sobom ponijeli.

U homiliji biskup je spomenuo kako duboko razumije radost Letničana što se nalaze u rodnom zavičaju, protumačivši da je zavičaj samo jedan i da ga se ne može birati, te da je on trajno utisnut u naše biće po onom što smo prvo ugledali kad smo se rodili, roditelje i druge najbliže, prirodu što nas je zauvijek opečatilo. Spomenuo je da tu valja pribrojiti i svetište Gospe Letničke koje je sastavni dio njihova zavičaja koji nose u duši. Protumačio je da je domovina šira od zavičaja, da je možemo birati, da je ona ondje gdje smo izgradili svoj dom. Upozorio je da je dom više od kuće koju smo izgradili, da je on sustav vrijednosti koji smo u kuću unijeli i koji ravna našim međusobnim odnosima. Istaknuo je kako nas ni jedno mjesto na ovom svijetu, niti bilo kakav izgrađeni dom i bogato opremljen ne može usrećiti, jer po srcu čeznemo za drugačijom i punijom stvarnošću, onom koju nam je Bog pripremio u domovini na nebesima. Na temelju nedjeljnih svetih čitanja orisao je likove novih blaženika kao ljude koji su po riječi sv. Pavla Solunjanima u današnjem drugom čitanju milošću Božjom bili hrabra srca, čvrsti u opredjeljenju za Boga, ispunjeni njegovim nadama te se nisu dali slomiti od onih koji su ih progonili i tražili da ga se odreknu, nego su radije prihvatili smrt u uvjerenju da će tako postići veće dobro, nebesku domovinu. Biskup je nazočne hodočasnike pozvao da poput njih budu vjerni Bogu, ne budu zavedeni bilo kojim ljudskim mentalitetom ili interesnim obećanjima, da im nebeska domovina bude prvi i najvažniji životni cilj za koji će se znati žrtvovati u sadašnjoj svojoj prolaznoj domovini. Dodao da je kako je važno pri tom imati trajno na umu da je među vrijednostima koje su baštinili i vjernost u braku te opredjeljenje za brojnu djecu koja su posebno Božje i Hrvatsko blago.


Na svršetku svete pričesti nazočni su zahvalili Bogu za nove blaženike pjevanjem "Tebe Boga hvalimo", koje su zaključili molitvom otisnutom na sličicama s njihovim likovima. Hodočasnici su se potom uputili u mjesta podrijetla gdje su pohodili grobove svoje rodbine a svećenici ih blagoslovili.


Biskup Škvorčević je u pratnji Ivice Žuljevića zajedno s nadbiskupom Puljićem i biskupom Uzinićem na proputovanju kroz Bar prema Skadru posjetio barskog nadbiskupa Rrok Gjonlleshaj te su razgledali novu pravoslavnu crkvu podignutu u čast sv. Ivana Vladimira prigodom 100. godišnjice njegova mučeništva, gdje ih je po nalogu mitropolita crnogorsko-skenderijskog Amfilohija Radovića dočekala i zdanje predstavila delegacija svećenika djelatnih u crkvi. Biskup Škvorčević nakon slavlja u Skadru u pratnji Ivice Žuljevića posjetio je biskupa Dodëa Gjergija u Prištini s kojim su razgledali velebnu crkvu izgrađenu u čast sv. Majke Terezije iz Kalkute.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI