50-ak članova društva provelo vikend u Banja Luci

Društvo kemičara i tehnologa Požega
(FOTO: Privatna kolekcija)

07.11.2016. | M.B.
Pregleda: 5323

U subotu O5. 11.2016.g. posjetilo jeBanja Luku. Cilj posjete je stručno ikulturno upoznavanje s gospodarstvom ,kulturnim znamenitostima i banjolučkombiskupijom.

Najprije su posjetili čuveni samostan Marija Zvijezda gdje redovnicitrapisti borave i rade već 147 godina. OtacFranjo im je prezentirao prošlost i sadašnjost ,te značaj ovog posebnog redaCistercita na ovim prostorima. Njihovoje praktično životno pravilo: ORA ET LABORA!" Moli i radi!". Dok su u prošlostidali veliki doprinos gospodarstvu Banja Luke: proizvodnja sira, piva, pekarskihproizvoda, ciglane, tekstil itd., danas se proizvodi samo poznati trapist sir.




Društvo je posjetilo poznatu tvornicu za preradu voća i povrćaVITAMINKA-KREIS d.d. Ovdje su se upoznali s modernom tehnologijom proizvodnjesokova za djecu, sokova u staklenoj i tetrapack ambalaži i voćnih baza.Vitaminka je poznata po proizvodnji kvalitetnog ajvara ,krastavaca, paprike,ali i marmelada i džemova. Upoznali su uvjete skladištenja, kontrole kvalitetei prodaje na tržišta EU i regije.


Među značajnim spomenicima Banja Luke je džamija Ferhadija koja je bilarazorena 1992g. Prije 15g. je počela, a 2016. dovršena izgradnja nove džamijeidentične staroj.

Posjet je okrunjen boravkom u banjolučkoj biskupiji i susretom s monsinjoromdr. Franjom Komaricom – biskupom banjolučkim.



Ovaj mirotvorac u vremenu zla i rata nije ustuknuo, već se hrabro oduproboreći se za svakog čovjeka bez obzira kojoj vjeri, naciji ili svjetonazorupripadali. I danas on jednako tumači u cijelom svijetu da Bosna i Hercegovinanije nestala. Biskup Komarica je osobno postao simbol istine i pravde. Zbogtoga je bio kandidiran za laureata Nobelove nagrada za mir 2004.g. Dobio je brojna priznanja te Povelju i OrdenEuropskog senata časti.

Katedrala Sv. Bonaventure u Banja Luci podignuta nakon potresa 1969.g. usuvremenom je stilu u obliku šatora što podsjeća na starozavjetni šator kaomjesto molitve. Uz katedralu je Caritasov medicinski centar s ambulantama kojije na raspolaganju brojnim siromašnim pacijentima bez obzira na nacionalnostili vjersku pripadnost.

Razgledali su najpoznatije gradske znamenitosti: Narodno pozorište, Zgradugradske uprave i banskog dvora, Sabornu pravoslavnu crkvu, Palaču parlamenta i TvrđavuKastel- najstariji spomenik u Banja Luci.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI