Dobrom kombinatorikom u sljedećoj godini možete imati čak 61 neradni dan

Ilustracija
(FOTO: Ilustracija)

05.11.2016. | 034portal/Pleter Portal
Pregleda: 4872

Jedan od najraširenijih hobija u (zaposlenog) Hrvata svakako je detaljno planiranje slobodnih dana tijekom kalendarske godine, jer ako je išta bitno osobi koja je, nakon godina i godina kukanja kako ne može naći posao, konačno našla posao, onda je to kako što manje raditi. Zato smo razvili zavidnu kombinatoričku sposobnost kad je riječ o konstruiranju mreže iskorištavanja državnih i vjerskih praznika kako bi spajanjem i prekrajanjem istih uspjeli izmusti što više slobodnih dana.

Novinari Večernjeg lista dali su si truda i izračunali kako najbolje potrošiti dane godišnjeg odmora da bismo maksimalno iskoristili neradne dane i time si godišnji odmor produžili na nevjerojatna dva mjeseca. Tako navode kako su zavirili u kalendar za iduću godinu i otkrili da se pomnim planiranjem i strateškim raspoređivanjem 26 dana godišnjeg odmora u 2017. može dobiti čak 61 slobodan dan! Naravno, pod uvjetom da imamo na raspolaganju 26 dana jer u Hrvatskoj minimalan godišnji iznosi četiri tjedna.

Prvo spajanje moguće je već na početku godine. Blagdan Sveta tri kralja 6. siječnja pada u petak pa, ako se uzme četiri dana godišnjeg od početka siječnja i tako spoje vikendi, dobije se niz od devet slobodnih dana. Devet dana moguće je ponoviti za Uskrskoji pada 16. travnja jer, uzme li se opet četiri dana godišnjeg odmora nakon Uskrsnog ponedjeljka, spajaju se dva vikenda i dani između njih. Jednaki se devetodnevni niz spojiti može i za Praznik rada jer 1. svibnja zgodno pada u ponedjeljak, a s četiri naredna dana godišnjeg odmora i tu se može spojiti ugodan prvomajski predah.


Sljedeće godine moguće je i rano lipanjsko ljetovanje. Tijelovo 15. lipnja pada u četvrtak, a uzme li se godišnji odmor tri dana prije i petak poslije Tijelova, još se jednom može nanizati devet dana odmora. Može se to s dodatna četiri dana godišnjeg prometnuti i u fantastičnih 16 dana jer u četvrtak poslije Tijelova slijedi Dan antifašističke borbe, 22. lipnja. Dan domovinske zahvalnosti nezahvalno pada u subotu, ali je zato Velika Gospa u utorak i, uz dan godišnjeg odmora u ponedjeljak 14. kolovoza spaja se četverodnevni niz. Dan Svih svetih dogodine pada u srijedu, znači da se s dva dana godišnjeg dade spojiti niz od pet slobodnih dana. Božić će za nešto više od godinu dana biti u ponedjeljak, a kako je i dan poslije, Štefanje, blagdan, tri dana godišnjeg nakon toga spojit će još jednom dva vikenda i donijeti devet slobodnih dana. I da se ne bi mislilo da je spajanje blagdana "hrvatska kemija", kako vole reći kritičari, i njemački je Bild ovih dana donio sličan kalendar njemačkih blagdana i mogućnosti njihova spajanja s danima vikenda. Tako je u Njemačkoj moguće uz 31 dan godišnjeg odmora spajanjem dobiti 71 slobodan dan!



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI