GD Crvenog križa Požega: ¨Zadovoljni smo odazivom¨

Darivanje krvi
(FOTO: T.M.)

04.11.2016. | T.M.
Pregleda: 5034

Gradsko društvo Crvenog križa Požega u suradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu iz Zagreba organiziralo je akciju dobrovoljnog darivanja krvi koja traje od srijede pa do danas do 18 sati u njihovim prostorijama (Osječka 12). U prva dva dana ovom nesebičnom činu pristupilo je 272 potencijalna darivatelja, a krv ih je darivalo 237.



- Zadovoljni smo odazivom. Djelujemo na području tri grada i pet općina i s obzirom na broj stanovnika to je jako dobar prosjek. Dok se darivanje krvi vršilo na OŽB Požega, norma je bila sto doza krvi mjesečno, a mi imamo prosječno 300 darivanja mjesečno. Krv ne mogu dati osobe koje su primjerice prehlađene ili su unazad dva tjedna pile antibiotike. Jučer nam je došlo dosta punoljetnih srednjoškolaca, a darivatelji ne smiju imati težinu ispod 55 kilograma tako da i iz tog razloga neki od njih nisu ispunili uvjete - rekao je ravnatelj GD crveni križ Požega, Miroslav Zelenika, koji je također redoviti darivatelj krvi i nedavno je primio zahvalnicu za 50. darivanje krvi.





Najrjeđa krvna grupa je AB negativna kojih je sedam posto, kaže i tih zaliha uvijek imaju najmanje. Krvnu grupu 0 mogu primiti sve krvne grupe, ali 0 može primiti samo od nule.

- Ovo mi je 33. put da darujem krv, a krvna sam grupa B+. Blagoslov je pomagati, a i u svakom slučaju bolje je pomoći nekome nego da trebate pomoć, ne samo u darivanju krvi, nego i općenito u životu. Meni sva sreća do sada još nije bila potrebna transfuzija krvi - rekao je darivatelj Drago Jurčević.



U 18. akcija od siječnja do kraja listopada 2016.godine prikupljeno je 1989 doza krvi.  Po prvi put krv je darovalo 152 darovatelja.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI