Znate li kako je nastao Halloween?

Halloween
(FOTO: Wikipedia)

31.10.2016. | M.B./Dnevnik.hr
Pregleda: 6363

Vjeruje se kako Halloween korijene ima u keltskom festivalu Samhain - festivalu žetve koji slavi keltska božanstva, a održavao se do srednjeg vijeka.

Festival slavi kraj "svijetle polovice" godine i početak "tamne polovice" godine. Ponekad se obilježavao i kao keltska Nova godina.

Drevni Kelti vjerovali su da granica između ovog svijeta i svijeta mrtvih postaje najtanja upravo za Samhaina. Tada duhovi, i oni dobroćudni i oni zločesti, prelaze tu granicu i dolaze u ovaj svijet. Kelti su tijekom svetkovine slavili duhove predaka i pozivali ih u svoj dom, dok su zle duhove tjerali iz svog doma.





Kako bi ih mogli zaplašiti i otjerati, nosili su maske i neobične kostime. Isto tako, Kelti su na prozore svojih nastamba stavljali izrezbarene bijele repe s raznim strašnim licima, koje su također trebale prestrašiti zle duhove. Bundeve su u opticaj stavili Amerikanci u 19. stoljeću, jer su jeftinije i lakše se izdubljuju i režu.

Kroz stoljeća taj se festival stopio s nekim elementima kršćanske svetkovine Dana mrtvih. Tako je ime Halloween nastalo u 16. stoljeću, a predstavlja škotsku varijantu punog imena All-Hallows-Even (noć prije Svih svetih). Do početka 20. stoljeća koristio se naziv "Hallowe`en", koji je potom skraćen na Halloween.



Iz godine u godinu ova noć je sve popularnija i obilježava se masovno i u našim krajevima. No, svake godine slušamo i čitamo o tome kako je Halloween štovanje nečeg lošeg i zlog te da mu pridodajemo veliku važnost. Kakav je vaš stav o "Noći vještica"? Obilježavate li ga na ikakav način? Nama su ipak najzinimljivije bundeve koje ukrašavaju ulaze nekih domova.

izvor: www.dnevnik.hr


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI