¨Vratimo žlicu u škole i domove¨

"Vratimo žlicu u škole i domove"
(FOTO: 034 Portal)

20.10.2016. | 034 Portal/M.B.
Pregleda: 8202

Povodom Međunarodnog danakuhara, koji se održava svake godine 20. listopada, danas je s učenicimaPoljoprivredno-prehrambene škole u Požegi po prvi puta održana radionica pod imenom "Vratimo žlicu u škole i domove" u kojoj su učenici mogli naučiti poneštoo zdravoj prehrani te načinu spravljanja zdravijih jela.



Jedanod predavača bio je kuhar Anđelko Ledić koji također predaje kuharstvo naspomenutoj školi koji je rekao kako je ova ideja nastala zbog negativnihstatistika koje govore da se djeca zbog načina života ne hrane zdravo. –"Kakoškola ima vlastiti vrt i neki od smjerova na školi imaju kuharstvo kao predmet,odlučili smo danas ovdje učenike upoznati sa zdravom prehranom kao što suvariva. Sramotno je da što uvozimo svakakve namirnice izvana, a imamo svojevlastite, zdrave, nešpricane."- izjavio je gospodin Ledić.





Anđelkokaže kako je vremenska razlika u kuhanju zdrave i brze hrane vrlo mala te želidjeci ovom radionicom pokazati kako je brzo i lako, uz zdrave namirnice, skuhati ukusno jelo,pogotovo uz svu tehnologiju koja im je danas dostupna.



Danasje na meniju varivo od poriluka čiju su pripremu učenici imali priliku gledati, učiti, sudjelovati u pripremi te na kraju i kušati.



Zavrijeme kuhanja variva, kuhar Anđelko pokazao je učenicima kako spravitivlastiti voćni jogurt uz pomoć blendera, voća, jogurta i meda. Također ih jeuputio da obrate pozornost na sve štetne sastojke, emulgatore i pojačivačeokusa koji su prisutni u kupovnom jogurtu.



Učenicisu danas imali priliku naučiti kako ispeći domaći kruh od raznih sjemenki,maslinovog ulja i integralnog brašna, koji je mnogo zdraviji od "običnog"bijelog kruha kojim se uglavnom hranimo.



Kaozdravija varijanta sendviča, za kojeg znamo da ga sva djeca vole, posluženi subrisketi na kruhu od bučine pogače s maslinovim uljem, umaka od rajčice, maslinamate naribane gaude.



Za slatki diozdravije prehrane zadužena je bila prof. Marija Marketanović Hadžić koja jeujedno i voditeljica novog pekarskog praktikuma. Deserti su rađeni na inspiracijucheesecakea s kremom od acidofila i muesli baze s voćem ili tamnom čokoladom. Nakonkušanja svega spomenutoga, malo je za reći da su djeca bila oduševljena.





Nekimase najviše svidio desert jer ipak je u njemu bilo čokolade, nekima briskreti, azačuđujuća informacija je ta da im se svidio i poriluk, za koji kažu da garijetko kada jedu kod kuće jer im se "na oko" ne sviđa. Nadamo se da će ovo predavanjeosvijestiti dio učenika koji su ga danas pratili i da će se truditi hranitizdravije, upoznati svoje prijatelje sa zdravom prehranom te da će se crnastatistika, koja svjedoči o pretilosti tinejđera, makar malo smanjiti.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI