Sutra otvorenje izložbe ¨Priprema, pozor, pali¨

"Priprema, pozor, pali"
(FOTO: Gradski muzej Požega)

20.10.2016. | 034 Portal/Grad Požega
Pregleda: 4972

Uoči 25. obljetnice 123. požeške brigade i početka Domovinskog rata u Požeštini u petak, 21. listopada u Gradskom muzeju Požega bit će otvorena izložba simboličnog naziva "Priprema, pozor, pali". Riječ je o izložbi Hrvatskog povijesnog muzeja u Zagrebu koji će se u Požegi predstaviti sa 62 puške.

-" Sretni smo što možemo predstaviti šest stoljeća razvoja pušaka. Naravno da u tih šesto pušaka i pribora za puške nemamo sve modele koji su ikada bili izumljeni jer njih je gotovo bezbroj, ali imamo dobar dio, naročito sve ono čime možemo ilustrirati povijest ratovanja na području nekadašnjih hrvatskih povijesnih zemalja" – rekla je Dora Bošković, voditeljica Zbirke oružja u Hrvatskom povijesnom muzeju.




U okviru Zbirke oružja povijesnog muzeja sakupljeno je više od 600 vojničkih pušaka, datiranih od kraja 14. stoljeća do 1980-tih godina. Među tim su puškama zastupljeni gotovo svi tipovi, koji su se kroz proteklih šest stoljeća koristili na europskim bojišnicama. Većina pušaka potječe s bojišnica na kojima su se borile hrvatske postrojbe za ugarsku ili habsburšku krunu. Na taj način povijesni slijed prati hrvatsku i djelomično europsku povijest, u kojoj su vojnici iz hrvatskih zemalja aktivno sudjelovali.


U sklopu izložbe bit će prikazana i Zbirka oružja Gradskog muzeja Požega koja je odnedavno obogaćena oružjem koje se upotrebljavalo u Domovinskom ratu na području Požeštine i Požeško-slavonske županije, a koje je u najvećem djelu donacija Policijske uprave požeško-slavonske.

- "Na izložbi ćete po prvi puta moći vidjeti ono što smatramo najdragocjenijim, a to je ručno rađeno oružje. To su jedinstveni primjerci kojih je bilo na više mjesta, dok je Dolac bio najpoznatije mjesto. Naši građani će sada po prvi puta tako nešto jedinstveno moći vidjeti" – rekla je Ljiljana Marić, autorica požeškog dijela izložbe.

Najpoznatija ručno rađena puška Požeštine svakako je "Dolčanka". Njezin konstruktor Mato Plešić iz Dolca radio ju je tijekom 1990. i 1991. godine, odnosno do pada požeške vojarne. Te puške izrađivane su od cijevi volana automobila, bojlera, cijevi koje su pronađene na otpadu i slično.

Otvorenje izložbe je u petak, 21. listopada u 19 sati, a Požežani će ju moći pogledati sve do 23. prosinca.

- "Oružje je jedna vrlo ozbiljna stvar i prema njemu treba nastupati sa strahopoštovanjem. Svaka puška je ubojita i može biti opasna "– naglasila je za kraj Bošković.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI