Kravata je hrvatski simbol jedinstven i poznat u cijelom svijetu

Kravata
(FOTO: Academia Cravatica)

18.10.2016. | 034 Portal/Academia Cravatica
Pregleda: 2914

Kravata je jedini hrvatski simbol koji je univerzalno poznat i prepoznatljiv. Istodobno, kravata je i simbol Europe, ali i znak nekih temeljnih ljudskih vrijednosti. Stoga Academia Cravatica proglašava da se 18. listopada svake godine obilježava hrvatski i svjetski Dan kravate. Naime, na taj dan izvedena je, 2003. godine, spektakularna instalacija Kravata oko Arene u Puli. Tom instalacijom, s najvećom kravatom na svijetu, simbolički je povezano antičko i suvremeno doba, a crvenom bojom kravate svijetu je upućena poruka ljubavi i suživota među ljudima i narodima.

Putem televizijskih postaja, instalacija Kravata oko Arene postala je vrhunski svjetski spektakl, koji je vidjelo više od milijardu ljudi. U drugoj instalaciji, Kravata oko Hrvatske, koja je ovoga ljeta tijekom 60 dana crvenim koncem simbolički zagrlila i povezala Hrvatsku, prikazana je i posviještena ljepota hrvatske kulturne i prirodne baštine, a poruke mira i suživota upućene su i prema susjednim zemljama

U ustanovi Academia Cravatica ocjenjuje se kako bi uvođenje Dana kravate, na hrvatskoj i svjetskoj razini, značilo preokret u prepoznatljivosti i pozitivnoj slici Hrvatske u svijetu. Važnu ulogu u toj promidžbi imala bi hrvatska veleposlanstva i hrvatski klubovi u svijetu. Prijedlog uvođenja nacionalnog Dana kravate uputit će se na raspravu i prihvaćanje Hrvatskom saboru


Prof. Marijan Bušić, pokretač ove inicijative, inače ravnatelj ustanove Academia Cravatica, kaže: "Kravata nije samo znak otmjenosti i kulture odijevanja. Vertikala kravate simbolizira ljudsku vertikalu – ljudsko dostojanstvo, samosvijest, trenutke svečanosti i slavljenja. Ravnotežom između svoje lepršavosti, s jedne strane i čvora, s druge strane, kravata simbolizira civilizacijsku ravnotežu između slobode i odgovornosti. Kravata simbolički poručuje da u komunikaciji budemo više svjesni svog dostojanstva i dostojanstva drugih, da budemo više ljudi, više gospoda, svjesni svoje slobode, ali i svojih odgovornosti. Zbog te goleme simboličke snage, kravata ima epohalnu važnost. Zato je i potrebno uvesti Dan kravate, prigodom kojeg bi se svjetska javnost senzibilizirala za te ključne vrijednosti", istaknuo je prof. Bušić.


izvor: www.academia-cravatica.hr


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI