Besplatno cijepljenje protiv HPV-a

Human Papilloma Virus
(FOTO: Google)

12.10.2016. | 034 Portal
Pregleda: 3222

Do kraja 2016. godine omogućeno je potpuno besplatno, dobrovoljno cijepljenje svih zainteresiranih osoba protiv virusa (HPV) koji uzrokuje premaligne promjene, rak vrata maternice, bradavice anogenitalnog područja te analni karcinom. Besplatno cijepljenje je predviđeno za sve osobe oba spola starije od 9 godina.

Cijepljenje se provodi davanjem dvije ili tri doze cjepiva te je potpuno besplatno:
Za osobe koje imaju od 9 do 25 godina - koje započnu cijepljenje do kraja 2016. g.
Za osobe koje imaju više od 25 godina - koje započnu cijepljenje do kraja listopada 2016. g.

Republika Hrvatska je slijedila dobru praksu drugih država Europske unije, te je prigodom uvođenja HPV cjepiva u program cijepljenja, omogućila cijepljenje i starijim osobama za koje nije predviđeno besplatno cijepljenje.


Od naredne školske godine 2017./18. besplatno će se cijepiti samo djevojčice i dječaci u 8. razredu osnovne škole. Svim drugi mogu se nadalje cijepiti uz plaćanje.


Koristimo prigodu te sve žene podsjećamo na važnost redovitih ginekoloških pregleda što uključuje i PAPA test. S obzirom na mogućnosti cijepljenja i postojanje jednostavnog testa (PAPA test) više niti jedna žena ne bi trebala oboljeti niti umrijeti od raka vrata maternice.

Svi zainteresirani se mogu informirati u Službi za školsku medicinu (djeca školskog uzrasta i studenti): Služba za školsku medicinu 034/311 574 (568).

Svi ostali u Službi za epidemiologiju, kod izabranog liječnika ili ginekologa. Služba za epidemiologiju 034/311 552.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI