¨Što se tiče uroda kukuruza, godina je bila kao naručena¨

Ilija Galić
(FOTO: 034Portal)

11.10.2016. | 034Portal
Pregleda: 7879

Sezona je berbe mnogih kultura na našim slavonskim poljima, a najaktualniji je kukuruz. Posjetili smo imanje OPG-a Krunoslav Galić u Požegi i porazgovarali s poljoprivrednikom Ilijom Galićem kakva je godina bila što se uroda tiče.



- Ove godine to se tiče uroda kukuruza moramo trljati ruke. Godina je bila kao naručena. Bit će pet vagona sjemenskog kukuruza i to je dobar rezultat. Pretprošla godina je bila loša, prošla i nije bila toliko loša, a ova je odlična za neke kulture. Što se tiče buće i uljarica za nas je dobro jer imamo doradu - rekao je Ilija.


Osnovne djelatnosti OPG-a Krunoslav Galić je proizvodnja sjemenskog kukuruza, sjemenskog suncokreta i sjemenske pšenice.


- Naša mala ekonomija se nalazi na jednom mjestu. Gospodarske zgrade i svi prostori i sadržaji su tu. Imamo idealne uvjete za navodnjavanje i to koristimo što mnogi ne mogu. Cijela ekonomija ima 25 hektara. Tu je sve na jednom mjestu, mehanizacija, gospodarski, skladišni, stambeni i upravni prostor. To pokazuje nekakav rezultat. Nema šetanja, ugrožavanja prometa, imamo dobre uvjete - rekao nam je Ilija.



Najveći problem u poljoprivredi u Slavoniji, po njemu je taj što mnogi proizvode sirovinu koja ima vrlo nisku cijenu. Kaže kako bi više manjih proizvođača trebalo finalizirati proizvod ili naći domaće kooperante koji će u tome pomoći. U Slavoniji, kaže, nedostaje i industrija koja bi pratila potrebe poljoprivrednika što se tiče opreme i mehanizacije.

- Problem je što je za svaku kulturu potrebna drugačija mehanizacija. Dalmatinci imaju maslinu koja je laka za berbu i obradu, a mi u Slavoniji ne možemo to. Surađujemo s tvrtkom Grbić d.o.o. koji su nekakav primjer  finalizacije proizvoda. Oni dorađuju buče i za naše uvjete imaju dobre kapacitete.  Ovo naše kukuruzno sjeme dorađuje Sjemenarstvo Kutjevo. Ako bi mi to morali izvoziti u Zagreb u pitanju je velika masa i teret - priča nam Ilija.

Na pitanje što je sve potrebno kako bi bili uspješan poljoprivrednik odgovara da ništa ne ide preko noći. On je prije 45 godina počeo okrupnjavati zemljišta i sada je to došlo na svoje.



- Ove godine radimo i za "BC institut", a posljednjih nekoliko godina radili smo za Austrijance i Nijemce. Oni su platiše koji se striktno pridržavaju ugovora. Naši veliki sistemi se prema tome malo komotno odnose - rekao je Ilija.



Primjeri dobrih poljoprivrednih površina s pratećim objektima, kaže, su zemljišta Kombinata u Ivandolu, Ovčarama i djelomično u Trenkovu. Uz takva zemljišta, kaže, finalizacija proizvoda mora biti na višem nivou kako bi poljoprivreda u Slavoniji procvjetala. 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI