Sedmo hodočašće zdravstvenih djelatnika u Voćin

Hodočašće zdravstvenih djelatnika u Voćin
(FOTO: Požeška biskupija)

10.10.2016. | 034 Portal/Požeška biskupija
Pregleda: 3996

Sedmo hodočašće zdravstvenih djelatnika Požeške biskupije u Voćin održano je8. listopada. Na njemu su sudjelovali članovi Hrvatske katoličke udrugemedicinskih sestara i tehničara u Požeškoj biskupiji na čelu s predsjednicomMirom Ilić, članovi podružnica Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva napodručju Požeške biskupije u organizaciji dr. Tvrtka Kovačevića, predsjednikanavedene Podružnice u Virovitici te drugi zdravstveni djelatnici i zaposleniciu zdravstvu.

Oni su po dolasku u Voćin oblikovali kod hodočasničkog križa procesiju ikrenuli prema Svetištu Gospe Voćinske, u koje su ušli kroz Sveta vrata u godiniIzvanrednog jubileja milosrđa. Nakon pozdrava liku Gospe Voćinske i kratkemolitve uputili su se u obližnji Hrvatski dom, gdje je prof. Ana Matković imalaizlaganje na temu duhovnog pristupa bolesniku. U svetištu je uslijediomolitveno-meditativni program i slavlje sakramenta pomirenja a zatim sveta misakoju je predvodio požeški biskup Antun Škvorčević u koncelebraciji s duhovnimasistentima spomenutih udruga, a pridružio im se i Stjepan Radić, duhovnisavjetnik ogranka HKLD-a iz Osijeka.




Na početku misnog slavlja biskup Antun je pred likom Gospe Voćinske uputioIsusovoj Majci pozdravne poklike na koje su a nazočni odgovarali pjevajući»Blažena ti što povjerova«. Uvodeći hodočasnike u sveto slavlje biskup jeistaknuo važnost služenja medicinskog osoblja bolesnicima, spomenuvši da je zato plemenito djelo potrebna duhovna snaga koju mnogi pronalaze i u voćinskomsvetištu. Pozvao ih je da povjere Mariji svoje osobne živote, obitelji i onekojima služe u zdravstvenim ustanovama te našu Domovinu čiji dan neovisnostislavimo.


Homiliju je biskup započeo usporedbom današnjega sunčanog dana sa stanjem unašim srcima, rekavši da, kao što sunce nastoji prodrijeti u hladnoću ovogadana, prosvijetliti je i zagrijati, tako Božje svjetlo i toplina želi ući uhladnoću našeg srca i stvoriti u njemu stanje duhovne topline i ispunjenosti.Poželio je svima nazočnima da njihova srca na ovom hodočašću poput Marijinabudu osunčana i zagrijana Božjom blizinom. Ustvrdio je kako je voćinska crkvadanas puna - ne brojem hodočasnika – nego ljubavi i nježnosti koju u njih unosiIsusova Majka te žrtve i ljubavi kojom zdravstveni djelatnici svakodnevno služebolesnicima kako u bolnicama, tako u drugim ustanovama. Posvjedočio je dauvijek rado dolazi na hodočašće kako bi i sam bio ispunjen snagom kojapobjeđuje naše nemoći.



Tumačenje Božje riječi biskup je započeo ulomkom iz poslanice Efežanima u kojemsv. Pavao naviješta kako nam je u Isusu Kristu pristupio Bog bogat milosrđem,koji nas spašava svojom milošću. Naglasio je da je milosrđe duhovna stvarnostkoja se ne može izmjeriti nikakvim ljudskim mjerilom niti igdje pribaviti poputmaterijalnih dobara, nego je djelo Božje neizmjernosti i neizrecivosti u nama.Poručio je nazočnim zdravstvenim djelatnicima da uvijek budu svjesni kakoznanstveno-tehničkim instrumentarijem kojim se služe u svakodnevnom radu mogudoprijeti samo do ljudske psiho-somatske razine, ali da im je potreban duhovniinstrumentarij kako bi mogli prodrijeti u one dubine ljudskog bića u kojima seodvija drama na život i smrt zbog ranjenosti našega duha prolaznošću, zlom isebičnošću. Ustvrdio je da postajemo kao Bog kad zahvaćeni neizmjernošćunjegova milosrđa svjedočimo jedni drugima, napose bolesnicima i umirućimamilosrđe, kad po svetim sakramentima stavljamo njihovu ograničenost izarobljenost zlom i smrću u dimenzije njegove neizrecivosti. Kazao je da je tovjerničko služenje zdravstvenih djelatnika posebno dragocjeno u našimbolnicama.

Na temelju evanđeoskog ulomka o Marijinu navještenju protumačio je što jevjera za razliku od religije. Religija je, kazao je, čovjekov naravni odgovorna ugroženost prolaznošću i smrću te pokušaj da se vlastitim putem oslobodi togstanja a kad mu za to nedostaju sredstva traži ih od Boga, svodeći ga naostvarivatelja onoga što on sam nije u stanju izvesti. Ustvrdio je kako jevjera – za razliku od religije – odgovor na Božju inicijativu, suradnja naostvarenju njegova nauma, te je Marija primjer vjernice kad mu kaže: Neka mibude po tvojoj riječi. I kad ne razumije dokraja Božji plan, prihvaća ga uuvjerenju da će on upravo zato što je Božji sigurno uspjeti, jer Bog ne možebiti gubitnik, nego pobjednik. »Kako se odvezati od naših zarobljenosti u uskeljudske okvire, i ući s Bogom u dijalog veličinom Marijine vjerničke slobode ostvarnostima za koje nas je Bog smislio i u koje nas želi uvesti onom moćiljubavi koja je progovorila u Isusu Kristu?«, upitao je biskup. Kazao je da namje i na ovom hodočašću moliti za dar takve vjere, kako ne bismo politiku,gospodarstvo, medicinu, školstvo i druge razine društvenog života sveli nakoordinate naših ljudskih malih mogućnosti, nego ih otvorili za puninu životana koju nas je Bog u Isusu Kristu pozvao. Zamolio je Mariju da pomognezdravstvenim djelatnicima vjerom proširiti vidike duha, i da – dok sesvakodnevno služe medicinskim i drugim dostignućima do kojih je čovjek došao uzBožju pomoć – neprestano pred očima imaju onu stvarnost koju nam je Bog darovaosnagom svoje ljubavi u Isusu Kristu kojom je pobijedio i samu smrt, te dasvojim služenjem uvode bolesnike u tu istinu o nama kako bi i u najtežemživotnom stanju pronašli smisao.

Na svršetku misnog slavlja biskup je pozvao nazočne da saberu sve ono što jeBog po zagovoru Isusove Majke na ovom hodočašću unio u njihova srca, i pretočeto u čin povjere Isusovoj Majci, kako bi zajedno s njome nosili vlastiteradosti i tuge, terete i žrtve, bolesti i siromaštva. Zahvalio je IsusovojMajci za njezino služenje ovdje u Voćinu, gdje nam uvijek iznova svjedoči da nasBog svojom ljubavlju i milosrđem prihvaća, voli, blagoslivlja i uključuje usvoju pobjedu nad smrću. Zahvalio je svim hodočasnicima na sudjelovanju,predsjednici središnjice i ogranaka HKUMSIT-a u Požeškoj biskupiji tepredsjednicama podružnica HKLD-a. Zahvalio je i zboru medicinskih sestara izPožege za njihovo srdačno i gromko pjevanje kojim su pomogle sudionicimaeuharistijskog slavlja uzdići se u Božji svijet. Zahvalio je i voćinskomžupniku Mladenu Štivinu, svećenicima koncelebrantima, kao i svećenicima koji suispovijedali, zazvavši na sve Božji blagoslov.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI