List krumpira- umjesto otpada, čudesan lijek?

Polje krumpira
(FOTO: Aleksandar Grlić)

09.10.2016. | 034 Portal/Agroklub.com
Pregleda: 7249

Znanstvenici se nadaju da će uspjeti iz stabla i lista krumpira dobiti "čudotvorni lijek". U pitanju je tvar solanesol koja bi u sektoru proizvodnje krumpira u Škotskoj mogla napraviti revoluciju, osiguravajući istovremeno dragocjen izvor prihoda za poljoprivrednike, a ujedno smanjujući biološki otpad.

Čudotvorni lijek

Zamislite tvar koja ima potencijal da se bori s tumorom, SIDA-om, osteoporozom kao i za zarastanje rana i ubijanje bakterija otpornih na lijekove. Škotski znanstvenici iz sektora poljoprivrede istražili su mogućnost ekstrakcije spojeva koji se nazivaju solanesol, a dobivaju se iz odbačenih listova krumpira, koji se uobičajeno spaljuju ili bacaju. Kemijski, to je ključna komponenta u proizvodnji koenzima Q10 koji se koristi u kozmetičkim proizvodima ljepote, u borbi protiv starenja.


Solanesol se nalazi i u biljkama iz porodice duhana, papra, paprike, plavog patlidžana. Profesor Derek Stewart i dr. Mark Taylor iz Instituta James Huton, vjeruju da bi proizvodnja soleanesola mogla napraviti revoluciju u sektoru proizvodnje krumpira. Profesor Stewart, šef odjeljenja za kemiju, ističe da se solanesol kao supstanca istražuje već nekoliko godina, a pionir istraživanja je Kina. Samo istraživanje je spekakularno s obzirom na rezultate do kojih se došlo.


Pet tona lista i stabljike po hektaru

Krumpir se u Škotskoj prošle godine uzgajao na površini 25.800 ha na 2.600 farmi, a donio je dobit od 167 milijuna funti za ekonomiju ove države. Biljka krumpira po hektaru proizvede više od pet tona lišća i stabljike po hektaru, a sadržaj solanesola procjenjuje se na oko 40 kilograma.

Ovisno o čistoći, tvar solenesol može dostignuti vrlo visoku cijenu na tržištu od čak 156.000 funti po hektaru.

izvor: www.agroklub.com


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI