U povodu obilježavanja 25. obljetnice neovisnosti Republike Hrvatske izdana je nova kovanica od 25 kuna

Nova kovanica od 25 kuna
(FOTO: HNB)

08.10.2016. | 034portal/HNB
Pregleda: 5405

U povodu obilježavanja 25. obljetnice neovisnosti Republike Hrvatske, 8. listopada 1991. – 8. listopada 2016., Hrvatska narodna banka pustila je 7. listopada o. g. u optjecaj novu prigodnu optjecajnu kovanicu od 25 kuna.  Kao najuspješnije rješenje za izgled nove prigodne kovanice od 25 kuna Komisija za pripremu prijedloga izrade i izdavanja novčanica i kovanog novca Republike Hrvatske odabrala je na sjednici održanoj 1. rujna 2016. probni otkov pod rednim brojem 1.

Komisija je ovu odluku donijela uzevši u obzir i rezultate ankete u kojoj su građani birali prijedlog otkova koji smatraju najboljim. Tako se 50% sudionika ankete izjasnilo za prijedlog probnog otkova broj 1, 28% za prijedlog broj 2 i 22% za prijedlog broj 3. Hrvatski novčarski zavod izradio je, naime, prema likovnim rješenjima akademskog kipara Damira Mataušića, tri različita probna otkova nove kovanice od 25 kuna. S nakanom da širu javnost uključi u odabir najuspješnijeg otkova za novu "25-icu", HNB je na svojoj internetskoj stranici 21. srpnja o. g. objavio anketu te pozvao sve zainteresirane da sudjelovanjem u anketi odaberu, prema osobnim kriterijima, onaj otkov koji smatraju najboljim.





U razdoblju do 20. kolovoza 2016. anketi se odazvalo ukupno 10.188 osoba, što je otprilike 0,24% ukupnog broja stanovnika Republike Hrvatske. Uzimajući u obzir da se prošle godine anketi Europske središnje banke za odabir dizajna kovanice iskovane u čast 30 godina zastave Europske unije odazvalo oko 100.000 osoba, što čini otprilike 0,03% stanovnika EU-a, odaziv javnosti može se smatrati vrlo visokim. Iz komentara gotovo 9% sudionika ankete zamjetljivo je pozitivno iznenađenje javnosti zbog uključivanja šire javnosti u odabir motiva za ovu kovanicu.


Svoje mišljenje izrazili su, osim stanovnika Republike Hrvatske, i građani Hrvatske koji žive u inozemstvu, kao i turisti koji su se zatekli u Hrvatskoj tijekom ankete, a iz komentara može se iščitati da su se javljali sudionici svake starosne dobi.

Nova optjecajna kovanica od 25 kuna, otkovana u Hrvatskom novčarskom zavodu, bit će izdana u količini od 50.000 komada i može se nabaviti u Hrvatskoj narodnoj banci.

Dosad je Hrvatska narodna banka izdala 11 izdanja kovanica od 25 kuna, koje imaju svoju numizmatičku vrijednost, a mogu se, s obzirom na to da je riječ o prigodnom optjecajnom novcu, rabiti i kao sredstvo plaćanja.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI