Voćari upozoravaju na povratak velikih igrača

Jabuka
(FOTO: Wikipedia)

08.10.2016. | 034 Portal/Agroklub
Pregleda: 4479

Hrvatska voćarska zajednica prije nekoliko dana je upozorila na zabrinjavajuće stanje u voćarstvu te istaknula nezadovoljstvo brzinom i načinom provođenja mjera iz Programa ruralnog razvoja.

Glasnogovornik HVZ-a Frane Ivković kazao je kako posljednjih pet godina u voćarstvu traje oluja, a stanje u posljednje dvije godine ocijenio je najgorim do sada.-"Proljetni mraz poharao je voćnjake, a Ministarstvo poljoprivrede nije na vrijeme prijavilo štete Europskoj komisiji."-rekao je Ivković. Slovenci će dobiti od 2 do 3 tisuće eura po hektaru, Austrijanci 4 tisuće, a naše ministarstvo je zakazalo, dodao je.
,br>Financijsku pomoć nije dobila niti jedna država

Ministarstvo poljoprivrede se tim putem oglasilo na optužbe da je ignoriralo i propustilo prijaviti štete uzrokovane travanjskim mrazom Europskoj komisiji.


Štete prouzrokovane travanjskim mrazom ove godine nisu dosegle vrijednost potrebnu za prijavu na financiranje iz EU fonda solidarnosti, jer je uvjet za prijavu šteta veća od 0,6% BDP-a, dok su utvrđene štete bile upola manje. Na Vijeću ministara poljoprivrede i ribarstva EU održanog 17. svibnja 2016. godine u Briselu, Austrija je u ime svih zemalja pogođenih mrazom (Slovenija, Mađarska, Poljska, Češka, Hrvatska, Austrija i Slovačka) tražila interventnu pomoć Europske komisije.


Do danas niti jedna od zemalja pogođenih ovom elementarnom nepogodom nije dobila financijsku pomoć za saniranje šteta. Europska komisija ostavila je državama članicama mogućnost da štete financiraju isključivo iz nacionalnih proračuna, no činjenica da je 16. lipnja 2016. godine Sabor izglasao nepovjerenje predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Tihomiru Oreškoviću, nije se moglo pristupiti rebalansu Državnog proračuna.

Prema informacijama kojima raspolažemo, Austrija i Slovenija razmatraju određene modalitete pomoći na teret proračuna za 2017. godinu. Proračun Republike Hrvatske za 2017. godinu predložit će nova Vlada, a Ministarstvo poljoprivrede raspravilo je prijedlog mjera koje će predložiti za financiranje u idućem proračunu."

U sjeni dogovora o sastavu Vlade neispravne odluke o dodjeli sredstava

Informacija da prijeti opasnost da se u sjeni dogovora o sastavu nove Vlade donose neispravne odluke o dodjeli sredstava iz prvih natječaja Mjere 4 Programa ruralnog razvoja također je špekulacija i neistina, tvrde u Ministarstvu. Procedura rješavanja prvog natječaja je u tijeku i odvija se predviđenom dinamikom.

Ministarstvo poljoprivrede pozdravlja apel Hrvatske voćarske zajednice na udruživanje voćara u jednu veliku proizvođačku organizaciju i toj inicijativi daje punu potporu. Podsjećamo da je za rad proizvođačkih organizacija predviđeno financiranje iz nacionalnog proračuna, ali i iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj."

Nezadovoljni Romićem

Voćari su nezadovoljni ministrom Romićem. Prema njihovim saznanjima, uskoro se očekuje donošenje odluke prema kojoj će svi veliki biti vraćeni u igru. "Osam tvrtki koje je Romić skinuo s liste nakon podnesenih žalbi ipak će dobiti potpore", izjavio je predsjednik Kriznog stožera HVZ-a Željko Ledinski.

izvor: www.agroklub.com


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI