Narcisima protiv miševa i voluharica

Sadnja narcisa
(FOTO: Agroklub.com)

27.09.2016. | 034 Portal/Agroklub
Pregleda: 5519

Jesen je vrijeme sadnje lukovicanarcisa. Ovi vjesnici proljeća se mogu saditi do sredine listopada,ovisno o vremenskim prilikama i kasnije. Sadnju obaviti najkasnije 2 do 4tjedna prije temperatura smrzavanja. Narcisi pripadaju porodici Amaryldaceae. To su višegodišnje,vrlo otporne biljke. Cvjetaju krajem zime i početkom proljeća, tijekom ožujka itravnja.

Na cvjetnoj stabljici se razvija jedan cvijet.Cvijet se sastoji iz šest latica i trubaste korone. Osnovna boja cvjetova jebijela, žuta i narančasta, a mogu biti jednobojni ili dvobojni. Selekcijom sudobiveni cvjetovi u drugačijim bojama. Listovi su dugački, linearni.Razmnožavaju se lukovicama. Jedna lukovica može formirati pet do sedam novihlukovica.

Narcisi se često sade u kombinaciji sa zumbulima i tulipanima. Zbog sadržajaodređenih tvari, narcisi odbijaju miševe i voluharice, ali i vjeverice, srne,zečeve. Zahvaljujući ovoj svojoj osobini, narcisi se sade od davnina kaocvijeće koje čuva kuće iskladišta hrane od ovih štetnika. Možemo ih saditi u voćnjacima kako bi zaštitili stabla od miševa i voluharica, ali imtijekom vegetacije treba osigurati pola dana osunčanosti.


Uvjeti za sadnju


Kodsadnje narcisa vrlo je važno odabrati zdrave lukovice bez znakova truleži,oštećenja. Lukovice trebaju biti sjajne, sočne. Bolje je odabrati krupnijelukovice za sadnju, jer će dati krupnije cvjetove.

Moramoimati na umu da narcisi ostaju na istom mjestu četiri do pet godina i za tovrijeme im je potrebno osigurati optimalne uvjete. Ukoliko želimo dobiti krupnecvjetove za rezanje, najbolje je presađivanje obavljati svake dvije godine.Mjesto za sadnju treba biti osunčano, ocjedito. Narcise saditi na mjesto kojeje najmanje pola dana osunčano kako bi formirali cvijet. Razina podzemne vodetreba biti najmanje 60cm. Narcisi ne podnose prevlažno zemljište. Na ovakvom zemljištu lukovice su podložnetruljenju, izmrzavanju i propadanju. Zbog sadržaja određenih tvari, narcisiodbijaju miševe i voluharice, ali i vjeverice, srne, zečeve.

Prilikomodabira mjesta za sadnju odabrati mjesto koje je zaštićeno od vjetrova, sablagim nagibom (nema zadržavanja vode). Za sadnu odabrati pH neutralno ilislabo kiselo tlo. Najpogodnije je tlo sa pH vrijednostima 6,5 do 7. Postoje inarcisi koji vole bazno tlo. Ukoliko sadnju obavljamo u glinovito, teško tlododati pijesak, a u pjeskovito tlo glinu i kompost.Gnojenje obaviti tri mjeseca prije sadnje. Ukoliko se tlo gnojisvježim stajnjakom gnojenje obaviti godinu dana prije sadnje. Svježe stajskognojivo može izazvati propadanje lukovica.

Tijekom prvegodine biljka naraste na račun hranjivih tvari uskladištenih u lukovici. Zasvoj rast i cvjetanje narcisi trebaju izbalansiranu ishranu mineralnimelementima. Narcisi troše dosta fosforai kalija za formiranje lukovica i cvjetanje. Ne saditi ih pored biljakakoje brzo rastu. Ove biljke će oduzimati hranjivo i vodu od narcisa i oni ćezaostajati u porastu i formiranju cvjetova.

Sadnja lukovica narcisa

Nakonšto smo odabrali lukovice i mjesto sadnje pristupamo sadnji lukovica narcisa.Lukovice saditi u grupama. Sadnju obavljati kada je temperatura tla 8 do 10ºC. Dubina sadnje ovisi o krupnoćilukovice i kreće se od 7 do 20cm. Sitnije lukovice saditi pliće, a krupnijedublje. Lukovice se sade na dubinu od 1,5 do 3 puta dužine lukovice. Dubinomsadnje se može utjecati na početak cvjetanja. Pliće posađene lukovice krenuti ćesa vegetacijom ranije u proljeće i doći će ranije do cvjetanja. Lukovice dubljeposađene cvjetaju kasnije.

Prilikom sadnje iskopati rupudubine 15cm, na dno posaditi lukovice narcisa na razmak 10 do 15cm. Lukovicezatrpati rahlim slojem zemlje. Ukoliko je vrijeme bez padalina posađenelukovice je potrebno zalijevatikako bi se one dobro ukorijenile i spremno dočekale zimu.

Briga o narcisima

Tijekomzime lukovice se mogu prekritikako bi se zaštitile od izmrzavanja. Zaprekrivanje koristiti sijeno, slamu, suho lišće, papir, grane smreke,piljevinu. Izbjegavati umjetne folije za prekrivanje.

Tijekomvegetacije narcise je potrebno gnojiti i po potrebi zalijevati, redovitouklanjati ocvale cvjetove. Prilikom gnojenja odabrati đubrivo sa manje azota. Previše dušika može izazvatipretjerano stvaranje listova, izostajanje cvjetanja i propadanje lukovica.

Narcisina istom mjestu ostaju 4 do 5 godina. Trenutak kada je potrebno podijelitinarcise pokazuju nam mnogobrojne biljke iznikle na jednom mjestu. Tijekomgodina iz jedne lukovice se može formirati četiri do sedam novih lukovica. Ovoće rezultirati lošijim cvjetanjem, a cvjetovi će biti sitni. Da bi tospriječili potrebno je razdijeliti novoformirane lukovice. Iz iskopanihlukovica odstraniti oštećene, sitne lukovice. Pregledati ima li lukovica kojeukazuju na simptome bolesti iukloniti sumnjive lukovice. Odabrane lukovice prosušiti, ali ne dopustiti da seu potpunosti osuše. Lukovice se mogu čuvati na tamnom i prohladnom mjestu, anije poželjno da temperature čuvanja pređe 17ºC.

Neuklanjati listove narcisa nakon cvjetanja. Listove ukloniti tek pošto se samipočnu sušiti. Prerano uklanjanjelistova rezultirat će slabo razvijenim lukovicama koje će sljedeće godine slabocvjetati.

Od štetnikai bolesti koji se javljaju na narcisima najčešći su: puževi, grinje,nematode, trulež lukovica, virusne bolesti.

izvor:www.agroklub.com


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI