Šaptač gljivama poveo Lipičane u očaravajući svijet gljiva

Matija Josipović
(FOTO: Compas.com.hr)

24.09.2016. | 034 Portal/Compas.com.hr
Pregleda: 5044

"Autor knjige se već preko 40 godina bavi proučavanjem ptica i bilja te je jedan od najvećih ekologa na ovom području. Ovo je deveta knjiga koju je izdao, a dosad je objavio nekoliko knjiga o gljivama i nekoliko o pticama.", predstavila je ravnateljica knjižnice Jasna Molnar-Kukić autora knjige Matiju Josipovića iz Novske.

Zatim je slušatelje bogati svijet gljiva koji broji više od 100.000 različitih vrsta odveo Matija Josipović i predstavio djelo svog 10-godišnjeg rada u kojem opisao i sakupio podatke o 450 različitih vrsta gljiva s njihovim fotografijama snimljenima na staništu u prirodi.

Svoj ekološki pristup radu u njegovom primarnom zanimanju, ornitologiji odnosno proučavanju i promatranju ptica, prenio je i na svoju drugu ljubav, proučavanje svijeta gljiva. Tako ističe da se nijedna gljiva ne bi trebala uništavati i uklanjati sa svog staništa bila ona jestiva ili ne jestiva jer svaka ima određenu funkciju u ekosustavu. To proizlazi iz toga što se gljive dijele na saprofite, parazite i simbionte, a posebno su važni ove zadnje jer s drugim biljnim svijetom žive u simbiozi i kao mikorizne gljive se šire uz korijenje drugih biljaka ili stabala u šumama.


Zbog očuvanja staništa podučio je prisutne kako treba pravilno brati gljive. Prvo ih treba potapšati po klobuku, a zatim lagano primiti i zakretavši lijevo-desno u krug izvaditi iz zemlje tako da ne ostane u zemlji nijedan dio stručka i korijena. Nakon toga na mjesto odnosno rupicu koja je ostala nagrnuti zemlju i ostatke lišća iz blizine kako UV-zrake ne bi uništile spore odnosno na taj način se jedino čuva to stanište.


-"Od svih vrsta gljiva koje postoje u svijetu u Hrvatskoj raste više od 20.000 različitih vrsta, a samo na području parka u Lipiku pronašao sam 64 različite vrste gljiva.",- rekao je Josipović koji je tijekom svog rada na knjizi utvrdio da jedna vrsta koja je inače primijećena samo na području Skandinavije također raste i u Hrvatskoj. Prikupljajući fotografije gljiva sa staništa tijekom tog razdoblja snimio je preko 30.000 drugih fotografija.

Ljubitelje gljiva koji vole uživati u gastronomskim specijalitetima savjetovao poručio je "Nijedno opće pravilo kod gljiva se ne može primijeniti. Svaku pojedinu se mora poznavati do najsitnijeg detalja 100%".

O svojim istraživanjima na gljivama iz parka u Lipiku istaknuo je kako već dvije godine promatra jednu iz roda lisičica koju će ako se ispostavi da se radi o posebnoj vrsti nazvati po Lipiku, cantharellus lipikus.

U knjizi je o svakoj od 450 vrsta gljiva između ostalog naveo njezin znanstveni naziv na latinskom, narodni naziv, fotografiju snimljenu na staništu, oznaku jestivosti odnosno nejestivosti, podatke o ljekovitosti te mnoge druge važne i zanimljive podatke. Od svih gljiva koje su opisane u knjizi posebno je zbog njezine ljekovitosti istaknuo vrstu Puranov rep (Trametes versicolor). Podatke o gljivama je sakupio istražujući brojnu znanstvenu i stručnu literaturu iz više području, a uz to se konzultirao sa svojim kolegama stručnjacima i znanstvenicima iz područja gljiva.

Na kraju je pozvao sve prvi festival gljiva koji PP Lonjsko Polje, Grad Kutina i Turistička zajednica Kutine organiziraju 15 i 16. listopada ove godine. Glazbenu notu promociji knjige dao je izvedbom dvije skladbe na gitari Predrag Kukić.

izvor: www.compas.com.hr


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI