Obavijest korisnicima prirodnog plina

Ilustracija
(FOTO: Grad Pakrac)

24.09.2016. | 034 Portal/Grad Pakrac
Pregleda: 3802

Nastavno na otvaranje tržišta prirodnog plina za kategoriju kućanstvo i ponude koje su se počele pojavljivati na tržištu prirodnog plina za opskrbu prirodnim plinom kategorije kućanstvo, Komunalac d.o.o. kao trenutni opskrbljivač prirodnim plinom u obvezi javne usluge želi vas, kao naše domaće kupce prirodnoga plina, informirati o načinu formiranja cijene prirodnoga plina, te druge informacije vezano za ponude na tržištu prirodnoga plina.

Naime, ukoliko vam netko nudi popust na cijenu plina za 4-5%, to ne znači da će kubik prirodnog plina biti jeftiniji za navedeni postotak. Pri kreiranju ponude svi opskrbljivači prirodnoga plina na tržištu mogu vam ponuditi popust samo na stavku s računa "Trošak nabave plina", dok su stavke "Trošak distribucije" i "Fiksna naknada – distribucija" stavke koje su zakonski određene od strane Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA-e), te drugi opskrbljivači prirodnim plinom na te stavke ne mogu utjecati, niti davati eventualne popuste.

Nadalje, savjetujemo sve cijenjene kupce prirodnog plina da ukoliko se odlučite za eventualnu promjenu opskrbljivača prirodnim plinom, obratite pozornost što potpisujete, da li za vas kao kupce to što potpisujete u konačnosti izađe povoljnije ili skuplje, da li će vas drugi opskrbljivač uvjetovati preuzimanjem određene količine prirodnoga plina, da li ćete u slučaju raskida ugovora snositi troškove penalizacije i da li je ugrožena sigurnost opskrbe prirodnim plinom.


Prelaskom kod drugoga opskrbljivača prirodnog plina više nećete biti korisnik opskrbe prirodnim plinom u obvezi javne usluge, već prelazite na tržišnu uslugu opskrbe prirodnim plinom, a što u konačnosti znači sljedeće: količine prirodnog plina koje je Komunalac d.o.o. za vas kao naše kupce ugovorio s dobavljačem prirodnog plina u obvezi javne usluge HEP d.d. (bez ikakvih uvjetovanja o manje/više preuzetim količinama – eventualne troškove penalizacije za manje/više preuzete količine prirodnog plina Komunalac d.o.o. preuzima na sebe) morati ćete sami ugovarati s svojim novim opskrbljivačem prirodnog plina, sigurnost opskrbe koju garantira HEP d.d. kao naš dobavljač prirodnog plina u obvezi javne usluge (dovoljna količina prirodnog plina u skladištima prirodnog plina u slučaju kriznih stanja) osiguravati će vam novi opskrbljivač prirodnim plinom (sukladno Zakonu o tržištu plina trebao bi imati zakupljeno skladište), nabavnu cijenu prirodnog plina koju je donijela Vlada RH i koja je kod Komunalac d.o.o. kao opskrbljivača prirodnim plinom u obvezi javne usluge fiksna do 31.03.2017. ugovarate sami s svojim novim opskrbljivačem prirodnog plina (prije eventualnog potpisa ugovora provjerite da li je sklona promjenama).


Ukoliko bi se uzimala prosječna potrošnja kupaca prirodnoga plina Komunalac d.o.o. (600 m3), razlika na bazi godine za gore navedeni postotak iznosila bi nekoliko desetaka kuna (oko 3-3,5% na ukupne godišnje troškove prirodnog plina-> cca. 60-ak kn na iznos od 1.900 kn). Prije bilo kakve kalkulacije obratite pozornost da ukoliko plaćate račune u zgradi Komunalac d.o.o. da se naknada za plaćanje računa (5,00 kn) ne naplaćuje (60,00 kn godišnje).

Iz raznih iskustava koja smo zaprimili s drugih područja upozoravamo cijenjene kupce prirodnog plina i na to da su moguća i eventualna lažna predstavljanja i podmetanja ugovora, pa obavještavamo i na činjenicu da pristup mjernome setu na vašim objektima imaju isključivo predstavnici operatora distribucijskog sustava Pakrac Plin d.o.o. ili djelatnici Komunalac d.o.o. tijekom mjesečnog očitanja potrošnje prirodnog plina, te ovim putem molimo cijenjene kupce prirodnog plina ukoliko uoče bilo kakve sumnjive radnje od strane predstavnika drugih tvrtki da isto obavijeste na telefon dežurne službe operatora distribucijskog sustava Pakrac Plin d.o.o. 099/344-3330

Za sve dodatne informacije građani mogu nazvati na broj 034/411-225.

izvor: www.pakrac.hr


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI