Izlet ¨Tragom putopisa Julija Kempfa – Izvor Orljave¨

HPD Sokolovac
(FOTO: Privatna kolekcija)

21.09.2016. | 034 Portal
Pregleda: 4911

Prošlu subotu 17.09.2016.planinari HPD-a "Sokolovac" organizirali su tradicionalni izlet "Tragomputopisa Julija Kempfa - Izvor Orljave", prema davnoj želji dugogodišnjeg iuvaženog člana dr. Josipa Garilovića. Obzirom da se radi o pohodu na tzv. mrkiPsunj, domaćinski dio susreta uspješno su odradili članovi HPD-a "Strmac", NovaGradiška.



Okupljanje članova ova dvadruštva bilo je u Planinarskom domu "Strmac", gdje se nakon pozdravne riječipredsjednika HPD-a "Strmac", gospodina Drage Vrbanića, moglo saznati i nekolikoinformacija o samom Juliju Kempfu, koje je uputio predsjednik HPD-a"Sokolovac", Predrag Livak, ujedno i organizator ovog izleta.


Sam Julije Kempf kao planinar usiječnju 1901. u "Hrvatskom planinaru" objavljuje članak:


"Na izvoru Orljave" u kojem kaže:

"Požežka bi dolina, tastarorimska "Vallis aurea", mnogo gubila na svojim čarima, da iz okolnih gorane izbija silesija izvora i potočića, koji osvježuju i natapaju cielo toblagoslovljeno požeško polje…… Izvori Orljave vuku radoznalog planinara izubave požeške doline tamo na zapad pod klisure mrkog Psunja (984mnv)."



Četrdesetak planinara uputilo seu istraživanje Psunja prema Javorici na 911 mnv i izvoru glavne žile našekotline. Na samom izvoru Predrag Livak uputio je nekoliko riječi o neobičnommjestu i Orljavi, koja tu dobiva samo svoju vodu, a nastaje u daljnjem toku izdva raznoimena potoka Maslešice i Dragičevca, te upoznao požeške planinare saosnovnim informacijama o Orljavi kao što su ušće Orljave, pritoke, duljinarijeke, mjesta kojima Orljava prolazi, nadmorska visina izvora i sl.

Planinarenje pod stručnimvodstvom Željka Brčića Duše i Krunoslava Malenice trajalo je osam sati.Domaćini su za umorne planinare priredili tradicionalni planinarski grah i kolače.



I tu nije bilo kraja. Mogućnostpenjanja na umjetnu stijenu sve je oduševilo, ali rijetki su se i ohrabrili, aneki su došli i do vrha.

Poučno, rekreativno i zabavno!


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI