Posjet hidroelektrani Zakučac kod Omiša

Društvo energetičara Požega
(FOTO: Privatna kolekcija)

20.09.2016. | 034 Portal
Pregleda: 7588

Članovi Društva energetičara Požega 17. i 18. rujna 2016. godine sudjelovali su u stručnoj ekskurziji u kojoj su posjetili hidroelektranu Zakučac smještenu na ušću rijeke Cetine u more kod Omiša.







Hidroelektrana Zakučac je najveće postrojenje na slivu rijeke Cetine, a po instaliranoj snazi i po mogućoj proizvodnji električne energije najveća je hidroelektrana u Hrvatskoj. Ova akumulacijsko-derivacijska hidroelektrana puštena je u pogon 1962. godine, a druga faza gradnje završena je 1980. godine. Ukupna instalirana snaga je 580 MW. U elektroenergetski sustav isporučuje oko trećinu ukupne hidroenergije u Hrvatskoj.




Osnova rada HE Zakučac je korištenje sliva rijeke Cetine iz dvije daljinske akumulacije Peruće i Buškog Blata. Glavne proizvodne jedinice i transformatori smješteni su u podzemnoj strojarnici do koje vodi pristupni tunel duljine 322 metra. Uslijed redovitog održavanja, zanimljivo je bilo vidjeti rotor sinkronog generatora, dimenzije samog statora i statorske namote.





Nakon posjeta Omiša, grada Festivala dalmatinskih klapa i bogate kulturne baštine, članovi Društva malim brodicama vozili su se rijekom Cetinom, od njenog ušća (Omiš) do izletišta Radmanove Mlinice. Uživali su u pejzažima polja trstike i krošnjama raznolikog drveća u podnožju planina. Pri povratku u Požegu, članovi Društva energetičara posjetili su Split, njegovu Dioklecijanovu palaču, Peristil i Rivu.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI