Izborni dobitnici ili gubitnici?

Hrvatski Sabor
(FOTO: Wikipedia)

19.09.2016. | 034portal
Pregleda: 8323

Kad je u pitanju Požega, u parlamentarnim izborima na prvu sesvakako čini kako su političke pobjede, s obzirom na broj preferencijalnihglasova, izvojevali Zdravko Ronko (SDP) i Darko Puljašić (HDZ).

To je naizgledtako ali samo na prvi pogled, no kada se nakon kraćeg vremenskog odmakaupustimo u analizu izbornih rezultata shvatit ćemo da i nije sve baš tako.

Naime, SDP-ovom Zdravku Ronku nikako u prilog ne ideodustajanje predsjednika SDP-a Zorana Milanovića od nove kandidature naunutarstranačkim izborima i sve veći broj pretendenata na to mjesto.


Očiglednoje da se stvari u SDP-u trebaju korjenito promijeniti kako bi se ta strankavratila socijaldemokraciji i radniku, što za sobom povlači promjenu kadrovakoji su SDP doveli tu gdje danas jest, u izgubljene izbore i vlastite podjele ustranci.




Prema našim izvorima, upravo je Ronko jedan od onih članovapredsjedništva koji je uživao visoko povjerenje Zorana Milanovića čemu svjedočimjesto koordinatora i nositelja liste pete izborne jedinice.

Dogodi li se kojimslučajem da predsjednik SDP-a postane netko iz struje oponenata ZoranaMilanovića za očekivati je da će Ronkov utjecaj na središnjicu stranke slabiti, takoda on svoj opstanak u visokoj politici može osigurati jedino pobjedom nalokalnim izborima slijedeće godine, u što vjeruje sve manji broj njegovihsljedbenika i birača.

Kad je u pitanju predsjednik požeškog HDZ-a Darko Puljašić,za njega bi smo mogli reći da je pobjednik bez portfelja. Darko se dokazaopremoćnim pobjednikom na stranačkoj skupštini požeškog HDZ-a ali se zanjega nije našlo mjesto pri vrhu na listi za sabor te u izbornu utakmicu krećesa osmog mjesta.

Iako je po mnogima uspio mobilizirati veliki broj birača dazaokruže redni broj ispred njegovog imena i prezimena, ni 5444 preferencijalnaglasa mu nisu bila dovoljna da obrani poziciju inače ulazećeg osmog mjesta većga, potpomognut glasovima Požeštine, prestiže Stevo Culej i baca van igre zasabor.



Za očekivati je bilo da će sa te liste netko ući u izvršnu vlast te daće se tu stvoriti prostor za ulazak u sabor, ali kako nam naš izvor tumači,čini se ništa od toga. Naš izvor tvrdi da će se praznine na listi prelaskomkandidata u izvršnu vlast popunjavati županijskom kvotom, što znači da bikandidata koji prelazi u izvršnu vlast iz brodske županije zamijenio kandidatsa liste iz te županije.

To Darku ne ide u prilog, odnosno, da bi se Darkuotvorila prilika ulaska u sabor po toj logici bi u izvršnu vlast trebao ućipredsjednik Požeško-slavonskog HDZ-a Franjo Lucić što je, sudeći prema našemizvoru gotovo znanstvena fantastika, jer Lucić pripada kadrovima kojepredsjednik Plenković ne želi kao svoje suradnike u vlasti.

Bilo kako bilo, možemo zaključiti da je u ovim izborima,raznim marifetlucima Požega opet izgubila.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI