Petošić: Protivim se prodaji stana da bi pomogli Gimnaziji u kojoj očigledno kod vodstva nešto ne štima

Sjednica Županijske skupštine
(FOTO: 034Portal)

16.09.2016. | 034Portal
Pregleda: 10486

Jedna od najmirnijih i najsložnijih sjednica Županijske skupštine održana je jučer u Županijskoj vijećnici. Gotovo sve od 13 točaka dnevnog reda usvojene su jednoglasno bez podizanja tenzija ili naglašavanja stranačkog opredjeljenja. Aktualni sat je trajao desetak minuta.



Nezavisni vijećnik Vladimir Petošić imao je dopunu na pitanje Kristine Čuljak u vezi bruto plaće pročelnika Vatrogasne zajednice požeško-slavonske županije koji je 23.3 tisuća kuna u bruto iznosu. Pitala je koliku plaću imaju pročelnici u bilo kojem odjelu Požeško-slavonske županije. Odgovor je bio da je osnovna bruto plaća pročelnika u Županiji malo više od deset tisuća kuna.


- Mislim da dožupani i župani imaju manju plaću od navedene. Zanima me kako je ta plaća ostala tako visoka s obzirom da se vatrogasna zajednica financira iz Županije - pitao je Vladimir Petošić.








- Dao sam nalog našoj reviziji, koja je provedena u vatrogasnoj zajednici. To je polovično istinito. Točno je da nije sve provedeno do kraja. Nova smjernica je napisana i  zapovjedništvo zajednice je donijelo samostalnu odluku da se dodatak na plaću obračunava, a ja sam dao smjernicu da se to ukida - rekao je župan Alojz Tomašević.

Vijećnik Franjo Odobašić pitao je kada će učenici Poljanske imati  organizirani prijevoz do Požege.



- Tražimo rješenje s Ministarstvima i oko ovog pitanja. Svatko bi trebao imati jednaka prava. Vjerujemo da ćemo pronaći model rješenja. Zakon ne dozvoljava da se srednjoškolci ne mogu voziti s osnovnoškolcima. Mi tražimo izmjenu tog Zakona jer dijete je dijete - odgovorio je župan.

Najviše prašine diglo se oko desete točke u kojoj se radi o prodaji stana u vlasništvu Gimnazije Požega, a time i Županije, kako bi se namirio dio duga gimnazije. Vladimir Petošić izrazio je nezadovoljstvo i naglasio kako vodstvo gimnazije ima neke probleme. Kaže da su roditelji učenika gimnazije, a i on je jedan od njih, dobrovoljno prikupljali novac za učeničke potrebe djece koji pohađaju Gimnaziju.

- Kad se pitalo nas roditelje za što doniramo novac, odgovor je bio za toaletni papir, sapun i slično. U 2014. do 2015. godine na taj način Gimnaziji je uplaćeno 54 tisuće kona, a za higijenski materijal je potrošeno 6.2 tisuće. Za učeničke aktivnosti je potrošeno 35 tisuća kuna, a za pismene provjere učenika 26 tisuća kuna. Od pet pisoara u njihovom WC-u spojen je jedan. Pitao sam sina kako obavljate nuždu, kaže teško moraš krenuti na vrijeme. Protiv sam prodaje stana da bi se namirilo samo pola duga - rekao je Petošić.

- Tražimo od Tekije kojoj gimnazija duguje oko 50 posto tih sredstava da pronađu model za otpisivanje dijela duga. Dug je nastao preseljenjem gimnazije za vrijeme gradonačelnika Ronka. Gimnazija nije samo županijska nego i gradska. Taj stan je prazan i za njega se plaća trošak, neka ide na tržište. Dugovanja će vratiti županija, nema tko drugi. Ako postoji sumnja da netko nešto mulja molim vas da se podnese prijava. Ne bih htio govoriti netko je lopov, a netko nije - rekao je župan Tomašević.

Na raspravi točke 6 - Strategija razvoja ljudskih potencijala Požeško-slavonske županije Petošić je naglasio krizu u gospodarstvu i odlijev stanovništva u našoj županiji.

- 59 učenika se ispisalo iz osnovnih škola. U županiji imamo malo novaca i ne možemo zadržati ljude. Nadamo sa da će nakon formiranja nove Vlade svi zastupnici u Saboru znati da se mora nešto okrenuti kod nas u Slavoniji. Mi više nemamo ljudi koji bi radili na poljoprivredi. Molim saborskog zastupnika Franju Lucića da zastupa Slavoniju u Saboru.

- Imamo projekte da bi se zaštitilo stanovništvo i samo jedan projekt brze ceste vrijedi 400 milijuna kuna. Nitko sretniji od mene da imamo program razvoja poljoprivrede. To je cilj i program u HDZ-u. Zajedničkim akcijama ćemo učiniti sve da to i ostvarimo. Rekao sam predsjedniku Plenkoviću, da ako u bilo kojim pregovorima da probleme oko poljoprivrede bilo kojoj drugoj stranci da ćemo izgubiti vjerodostojnost. Otvoreno to govorim i zalažem se. Moramo provesti program o kojem smo govorili, a govori o opstojnosti sela - rekao je Lucić.



Od važnijih točaka jednoglasno je usvojen Prijedlog o sufinanciranju provođenja programa predškole na području Požeško-slavonske županije, Prijedlog zaključka o prihvaćanju programa zaštite zraka, ozonskog sloja, ublažavanje i prilagodba klimatskim promjenama za područje Požeško-slavonske županije kao i Prijedlog Rješenja o imenovanju sudaca porotnika za mladež Županijskog suda U Slavonskom Brodu, Stalna služba u Požegi.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI