Kako pripremiti pizzu bez korištenja pećnice?

Pizza u tavi
(FOTO: Wikipedia)

15.09.2016. | 034 Portal
Pregleda: 5389

Pizza je jedno od najpoznatijih jela koje vole sve generacije. Slična inačica potječe još iz antičkog doba, a talijanska kuhinja zaslužna je za današnji oblik pizze. Sastoji se od tijesta koje je premazano umakom od rajčice, dok se ostali sastojci dodaju po želji, a šunka i sir svakako su najčešći. Postoje brojne izvedenice ovog popularnog jela, kao i vrste pripreme - u pećnici, na roštilju ispod peke, ali jedan od najbržih načina upravo je onaj na tavi.

Pizzu je poželjno peći u tavi od lijevanog željeza koja ima svoj poklopac. Naime, takva tava kvalitetno zadržava i raspoređuje toplinu što pizzu čini ukusnom i hrskavom. Za tavu promjera 28 cm dovoljno je 250 g tijesta za pizzu, a ako se odlučite za gotovo tijesto, priprema pizze još je brža. Sastojke uvijek možete dodati po želji, a u receptu koji donosimo korištena je rajčica, PIK šunka u ovitku sa samo 2% masnoće, sir i origano.

Tijesto za pizzu


250 g oštrog pšeničnog brašna
oko 150 ml mlake vode
20 g svježeg kvasca
½ žličice šećera
½ žlice soli


Sastojci za pizzu

100 g PIK šunke u ovitku
150 g ribanog sira
4 žlice umaka od rajčice
origano

Priprema

U oštro brašno potrebno je dodati natrgani svježi kvasac, sol i šećer. Nakon toga tijesto se umijesi rukama uz dodavanje mlake vode. Ako je potrebno dodaje se još malo brašna kako se tijesto ne bi lijepilo za ruke. Gotovo tijesto prekrije se krpom i ostavi sat vremena da odstoji, dok mu se volumen ne udvostruči. Zatim se na površini koju smo pobrašnili razvalja na promjer tave u kojoj će se pizza peći. Nakon što se tava zagrije, doda se malo ulja i stavi se tijesto koje je potrebno peći na jačoj vatri oko 3-4 minute, nakon čega se okrene i smanji se vatra. Na tijesto se rasporedi umak od rajčice, PIK šunka u ovitku, sir i origano. Kad se svi sastojci poslože, tava se poklopi i pizza se peče na umjereno jakoj vatri oko 5 minuta, a gotova je u trenutku kad se sir otopi. Reže se na trokute i poslužuje topla. Dobar tek!


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI