¨Štete koje se događaju od poplava su uvijek veće ulaganja. Moramo unaprijediti dinamiku¨

Zoran Đuroković
(FOTO: 034Portal)

14.09.2016. | 034Portal
Pregleda: 6149

Generalni direktor Hrvatskih voda, Zoran Đuroković posjetio je sa svojim suradnicima Požeško-slavonsku županiju. Odradili su radni sastanak sa županom Alojzom Tomaševićem, njegovim zamjenicima i saborskim zastupnikom Franjom Lucićem. Glavna tema bila je naravno učinkovita obrana od poplava Požeško-slavonske županije.



- Hrvatske vode žele stvarati partnere u Županijama i jedinicama lokalne samouprave. Imamo vrlo čvrstu dinamiku. U isto vrijeme treba i projektirati, ali i pripremiti radove prije svega na orljavskom nasipu. Za dan dva potpisat će se ugovor s tvrtkom koja će raditi ukupnu studiju o mogućnosti ulaganja na području Požeško-slavonske županije. Pripremit ćemo dokumentaciju koja će omogućiti povlačenje iz fondova EU na razini od 85 posto. Za akumulaciju i retencije je potrebno više stotina milijuna kuna - rekao je Đuroković.


Svjedoci smo, kaže, brojnih klimatskih promjena i  ekstremnih hidroloških prilika. Zbog njih, kaže, nema više vremena za preduge studije i potrebno je zajedničko djelovanje.


Svi vidimo da dosadašnji način koordinacije kroz duži period nije dao rezultate. Vremenske promjene su brže od nas. Moramo unaprijediti dinamiku. Danas ugovaramo čvrste rokove, zajedničke aktivnosti kako bi to sve skupa realizirali. Štete koje se događaju su uvijek veće od potrebnih ulaganja. Učinit ćemo nešto dobro za građane, a svaka kuna koja se ulaže u obranu od poplava može se nadograditi korisnošću za građane u vidu navodnjavanja, sporta ili turizma - dodao je Đuroković.

- Naša Požeština je stradala od poplava i svaka investicija je opravdana. Smjernice direktora i njegovih suradnika je garancija da će projekti akumulacija i nasipa biti realizirani.  Pri završetku su dokumenti, a u proljeće bi krenuli s radovima nasipa od Pleternice prema Viškovcima u dužini od četiri kilometra. Radi se i brana u Pletenici na Orljavi i to je dio dinamike koji mora biti završen do kraja godina. Akumulacija Kamenska je kruna svih akumulacija, pored akumulacije Šumetlica koja je potrebna za Pakrac. Raspravljat ćemo i o aglomeraciji Pleternice i Požege koja je sama oko 300 milijuna kuna. EU želi dati potporu, a na nama je da dokumente stavimo u funkciju -  rekao je župan Alojz Tomašević.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI