Vrijedna botanička zbirka u Gradskom muzeju Požega

Marko Puač i Maja Žebčević Matić
(FOTO: 034Portal)

14.09.2016. | 034Portal
Pregleda: 4094

Kustos Prirodoslovnog odjela Gradskog Muzeja Požega, Marko Puač marljivo je radio na botaničkoj zbirci profesora Mirka Tomaševića koja je podijeljena u dva dijela. Prvi dio koji je doniran 1995. godine prikupljen je u razdoblju od 1968. do 1995. godine i predstavljen je danas u Gradskom muzeju Požega. Donacija drugog dijela je u tijeku.






- Ova zbirka je životno djelo profesora Tomaševića. Dio je prirodne baštine jedinstvene za naš kraj i ima neprocjenjivu vrijednost. U cijeloj Slavoniji imate oko 1500 vrsta, a u samo prvom dijelu ove zbirke je skupljeno 1100 vrsta. Obuhvaćene su najrasprostranjenije biljne vrste, ali i neke od najrjeđih i zaštićenih vrsta. Donacija drugog dijela je u tijeku, ali on nije pripremljen za muzeološku obradu, nije herbariziran, a to predstavlja jako velik posao - rekao je Marko Puač koji  će biti još jako kratko vrijeme zaposlenik Gradskog muzeja Požega.




- Prvi dio je muzeološki i računalno obrađen i spreman za registraciju. Među ugroženim vrstama je "kavkaski divokozjak" i  "kockavica" koja je vjerojatno navrjednija u zbirci i hrvatski nacionalni simbol jer podsjeća na našu šahovnicu i jedna je od najrjeđih vrsta u Hrvatskoj - dodao je Marko.





- Muzej je nabavio specijalističke ormare i specijalističke omote za dio zbirke, ali nemamo pravo mjesto za smještaj. Prvi dio preživljava u teškim uvjetima, trudimo se osigurati najbolje mjesto. Drugi dio zbirke tek treba srediti i to je cijeli proces. Kad Marko ode, neće imati tko obaviti ovaj posao. On će nam pomoći, ali muzeju nedostaje čovjek u prirodoslovnom odjelu, jer bez čovjeka nemate ni odjel - rekla je ravnateljica muzeja, Maja Žebčević Matić.






Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI