Policija kontrolira koriste li vozači sigurnosni pojas

Policijska akcija usmjerena na korištenje sigurnosnog pojasa
(FOTO: 034portal)

13.09.2016. | 034 Portal
Pregleda: 6489

Na području Policijske uprave požeško-slavonske od 12. do 18. rujna 2016. godine, provodi  se pojačana aktivnost usmjerena na nadzor korištenja sigurnosnog pojasa. Tako su  djelatnici ove PU imali danas ciljanu akciju pojačanog nadzora korištenja sigurnosnog pojasa.

Na temelju dosadašnjih analiza utvrđeno je da je najčešći uzrok prometnih nesreća upravo ljudski faktor, odnosno ponašanje vozača i ostalih sudionika u prometu te da između ostaloga i dalje velik broj vozača i putnika u vozilu ne koristi sigurnosni pojas. U nastojanju da se spriječe i ublaže posljedice prometnih nesreća, zakonodavac je u Republici Hrvatskoj, kroz Zakon o sigurnosti prometa na cestama, propisao obvezu korištenja sigurnosnog pojasa svih osoba koje se prevoze vozilima u kojima sigurnosni pojasevi postoje.

-Njihova je namjena da u trenutku prometne nesreće pričvrste putnike za vozilo te da raspodijele razornu silu udarca na otpornije dijelove tijela, povećavajući tako šansu za preživljavanje,odnosno izbjegavanje teških tjelesnih ozljeda za čak 50%. U trenutku sudara uslijed sile deakceleracije (kratko vrijeme zaustavljanja, kratak put zaustavljanja) svaki nevezani objekt u automobilu, ovisno o brzini, postaje teži za 30 do 60 puta. Ispravno vezane odrasle osobe i djeca u autosjedalicama podložni su puno manjim silama te im se stoga smanjuje mogućnost teškog stradavanja. - rekla je Ivana Radić glasnogovornica PU požeško-skavonske






Tijekom ove godine na našim prometnicama smrtno je stradalo pet osoba dok su tokom cijele prošle godine stradale četiri osobe.

Ksenija Jurković iz Jakšića jedna je od danas zaustavljenih vozača koja je bila vezana kao i njena kćer na zadnjem sjedalu u  auto-sjedalici.

-Iako je danas policijska akcija koja je usmjerena na pojase,uvijek se vežem i to mi je već prešlo u naviku. Vozačima koji se ne vežu poručujem da se zavežu jer ne samo da su kazne velike, pojas kako god nam se činilo spašava glavu i život, a pogotovo djeci u automobilu. - rekla je Ksenija







U današnjoj policijskoj kontroli zaustavljena je i Ana Vračić iz Gradca koja nije bila vezana. Dobila je pisano upozorenje za pojas, jer nije do sada bila kažnjavana.

-Imam naviku se vezati, ali evo sada nisam i opravdanja nemam.- rekla je Ana








Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI