Ljetna zaštita uljane repice od korova

FOTO: Agroklub

RATARSTVO

Ljetna zaštita uljane repice od korova

13.09.2016. | 034 Portal/Agroklub PREGLEDA: 4818

Uljana repica je kultura koja postaje sve popularnija za uzgoj i u Hrvatskoj. Ova kultura vrlo rano oslobađa zemljište te omogućava kvalitetnu obradu zemljišta i mogućnost postrne sjetve. Sama biljka u fazi nicanja je iznimno osjetljiva na korove, kako širokolisne tako i uskolisne. Na svjetskom tržištu uljana repica zauzima treće mjesto i u 30 zemalja svijeta je najvažnija uljana kultura.

Uljana repica omogućava racionalno korištenje klimatskih i zemljišnih resursa čime direktno povećava plodnost tla i intenzivira ratarsku proizvodnju. Zbog iznimno razvijenog korijenov sustava, brzog rasta nadzemne mase i ranijeg sazrijevanja, uljana repica je visoko vrijedna kao predusjev za većinu drugih biljnih kultura. Ona poboljšava strukturu tla, povećava usvajanje vode i prozračivanje tla čime pozitivno utječe na rast i razvoj usjeva a isto tako dovodi do povećanja prinosa narednog usjeva.

Nastala krajem 17. stoljeća


Repica je najvažnija uljana biljka umjerene klime. Nije poznato kada i gdje je prvi put uvedena kao kultura. Poznato je da su Germani koristili repičino ulje za osvjetljenje.

Pod nazivom "repica" često se podrazumijeva i ogrštica, kao i neke druge uljane kupusnjače. Međutim, uljana repica (Brassica napus ssp. oleifera) je nastala tek krajem 17. stoljeća križanjem kelja i ogrštice (Brassica oleracea L. i Brassica campestris L).

Korovi u uljanoj repici

Mjere zaštite od korova u toku vegetacije na usjevima uljane repice sastoje se u:
-suzbijanju korova
-prihranjivanju
-suzbijanju štetnika i bolesti

Ukoliko nisu na vrijeme suzbijeni korovi u uljanoj repici mogu dovesti do velikih gubitaka u prinosu zrna te je važno u ranom periodu razvoja da biljke imaju sve potrebne uvjete za brzi i nesmetani rast. Upravo iz ovih razloga tretiranje odnosno uništavanje korova se provodi odmah nakon sjetve uljane repice. Veliku ulogu u suzbijanju korova uzkemijske mjere imaju pravilno izvedene sve agrotehničke mjere.

Optimalno vrijeme za sjetvu uljane repice je kraj kolovoza i početak rujna. Uljana repica je kultura gustog sklopa te u idealnim uvjetima za nicanje ne bi trebalo koristiti herbicide jer ona vrlo brzo svojim lisnom masom prekrije površinu tla i tako onemogući razvoj korova. U praksi su vrlo rijetko idealni uvjeti za klijanje i nicanje uljane repice pa često zbog rjeđeg sklopa ima problema sa korovima. U početnim fazama razvoja kulture korovi su veliki konkurenti za vodu, hranjiva, svijetlost i životni prostor.

U usjevima uljane repice za vrijeme ili nakon njenog nicanja obično se pojavljuju ljetni jednogodišnji korovi (loboda, ščir, dvornici, koštan, muhar). Ovi se korovi mogu javiti u velikom broju te na taj način znatno utjecati na početni razvoj uljane repice koja uslijed borbe za opstanak ostaje slabija i podložnija zimskom smrzavanju.

Napraviti pravilan odabir herbicida

Od jednogodišnjih širokolisnih korova u uljanoj repici najčešće nalazimo: mrtvu koprivu, mišjakinju, čestoslavicu, pastirsku torbicu (veliki konkurenti za hranjiva), kamilicu, jarmen i broćiku koji ometaju žetvu i povisuju sadržaj vlage i nečistoća u uljanoj repici dok je divlju repica i gorušicu zbog sličnosti sa samom kulturom vrlo teško suzbiti herbicidima, a njihovo sjeme pomiješano sa sjemenom repice umanjuje kvalitetu ulja.

Od jednogodišnjih uskolisnih korova u repici možemo naći: paulj, ljuljeve, rosulju te samonikli ječam i pšenicu koji su najčešće predkulture repici. Poznavanje zakorovljenosti table je iznimno važno kod suzbijanja korova bilo koje vrste bilja kako bi se mogao napraviti pravilan odabir herbicida. Važno je zanati da će zemljišna primjena herbicida biti znatno umanjena ako izostanu oborine nakon njihove primjene.

U repici kod jesenske primjene možemo koristiti herbicide u tri roka:
-prije sjetve uz inkorporaciju
-nakon sjetve, a prije nicanja
-nakon nicanja repice i korova

Nakon sjetve, a prije nicanja repice moguće je koristiti herbicide Za suzbijanje korova u uljanoj repici tvrtka Butisan® S, herbicid za suzbijanje širokolisnih i jednogodišnjih travnih korova u uljanoj repici i kupusnjačama.

Butisan® S je sredstvo s jako širokim spektrom djelovanja:
-suzbija sjemenske monokotiledonske korove: korovske trave: mišji repak, obične saloperke, divlje zobi, svračice, koštan, jednogodišnje vlasnjače, muharike,
-suzbjia i širokolisne korove:hrapavi štir, kamilice, bijjelu lobodu, ptičjeg i slakastog dvornika, poljsku gorušicu, pomoćnice, poljsku mišjakinju, malu koprivu, čestoslavice, jarmene

Preporuka za korištenje sredstva Butisan

Odmjerenu količinu sredstva uliti u pola do 3/4 napunjenog spremnika s vodom. Spremnik se zatim dopuni određenom količinom vode, pri čemu dotok vode mora biti ispod površine vode u spremniku, kako bi se spriječilo pjenjenje otopine. Pri punjenju spremnika vodom treba upotrijebiti lijevak za punjenje i uroniti ga u otopinu za prskanje, jer u suprotnome pri padu tlaka u vodovodu postoji opasnost od povratnog toka otopine. Primjenjuje se prskanjem traktorskim ili leđnim prskalicama.

Butisan® S primjenjujemo za suzbijanje sjemenskih uskolisnih i sjemenskih širokolisnih korova u:
-uljanoj repici- maksimalna količina od 2,0 l/ha sredstva (200 ml sredstva u 20-60 l vode na 1000 m2), poslije sjetve, a prije nicanja uljane repice
-bijelom i crvenom kupusu - maksimalna količina od 2,0 l/ha sredstva (20 ml u 2-6 l vode na 100 m2), 8-10 dana nakon presađivanja kupusa na dobro pripremljeno tlo na kojemu su mehanički uništeni postojeći korovi

Butisan® S za suzbijanje korova u malim namjenama. Učinkovitost i fitotoksičnost sredstva Butisan® S nisu ispitane na artičoki, češnjaku, cvjetači, brokuli, kelju i kineskom kupusu. Zato svu odgovornost za primjenu sredstva Butisan® S na malim namjenama preuzima korisnik sredstva.

Butisan je ujedno i fungicid s AgCelence efektom

AgCelence® je spoj dviju riječi - poljoprivreda (Agriculture) i izvrsnost (Excellence). Zaštitni znak AgCelence® označava proizvode koji prelaze okvire suzbijanja bolesti/insekata i, djelujući u području fizioloških procesa, poboljšavaju zdravlje i sposobnost prilagodbe biljaka. Time njihov učinak nadilazi okvire uobičajene zaštite bilja te osigurava veće prinose, bolju utrživu kvalitetu, povećanu efikasnost proizvodnje i veću otpornost na vanjske čimbenike. Primjena Butisan ® S je jamac uspješne zaštite uljane repice od korova.

izvor:www.agroklub.com

Tagovi: zaštita, uljana repica, korov

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

PLETERNICA IZBORILA ʺPLʺ OZNAKU: Šest godina nakon odluke MUP-a i dalje svi imamo registarske oznake ʺPŽʺ

.

U zgradi stare gimnazije u Pakracu pronađeno tijelo nestalog Danijela Pleše

.

Domaći proizvođači: Trgovine su pune lažnog mladog krumpira

.

Dobili ste kaznu za parkiranje? Evo kad nastupa zastara

.

Teža prometna nesreća između Pleternice i Frkljevaca, jednog vozača odvezla Hitna pomoć

.

Ž.DŽ. (31) koji je jučer poginuo u prometnoj nesreće kod N. Gradiške navodno je sve snimio mobitelom

.

Nacionalni stožer objavio nove podatke, broj novih slučajeva znatno manji

.

OPĆINA KAPTOL: Godišnjica stradavanja Vlade Vidovića

.

Recept za slanu pitu uz koju će i klinci zavoljeti ʺzelenjavuʺ

.

KREŠIMIR EĆIMOVIĆ, LICENCIRANI PILOT DRONA: Moćna igračka odnedavno unutar zakonskih okvira

.

Rezultati pojačanih mjera u prometu

.

Ovaj vikend pijani vozači/ce od Pakraca do D. Rijeke, jedan je skrivio prometnu nesreću u Ferovcu

.

Dva pijana muškarca za vrijeme utakmice ušla na pleternički stadion i bacali limenke na teren

.

Na 5. Međunarodnom trijenalu autoportreta izložen rad Požežanke Sonje Hržina Majstorović

.

Ruševo: Komemoracija za žrtve komunističkih zločina u travnju 1945.

.

PSŽ: Na posljednjem testiranju obrađen je 52 uzorka, od kojih su 24 pozitivna

.

Danas pretežno oblačno uz mjestimičnu kišu

.

NASTAVLJA SE CRNI NIZ: Još jedna prometna, ozlijeđene dvije osobe

.

Imate kronično začepljen nos? Nova istraživanja povezuju to s promjenama u aktivnosti mozga

.

Što znači novi zakon? Evo detalja

.

Objavljen je kalendar nove školske godine: Evo kad za učenike počinje nastava i dokad traju praznici

.

Nacionalni stožer objavio najnovije podatke. Preminulo 39 osoba

.

Zbog velike krize: Dijaspora od rodbine u BiH traži da im vrate pare

.

Vraća se inflacija, cijene rastu: Duhan i alkohol skuplji čak 10,3 posto

.

Recept za tiramisu cheesecake koji se ne peče

.

Ovog mjeseca Požega je u znaku baruna Trenka- 2.dio ratna karijera

.

Poštari od sada dostavljaju i na električnim mopedima

.

PSŽ: broj zaraženih i dalje u porastu, od jučer njih 36, ukupno je 347 slučajeva zaraze

.

HPD Gojzerica: U Požegi održana Edukaciji za nositelje i organizatore turističkih sadržaja u prirodi

.

Požeško-irska priča: Požežanin o novom životu u Irskoj

.

Danas pretežno oblačno s kišom

FOTONALAZ

ʺOvdje se svaki dan u nekoliko navrata ovako parkira!ʺ