Danas u utrci za glasove 3,8 milijuna birača- 177 lista

Izbori
(FOTO: 034 portal)

11.09.2016. | 034 Portal/SB Online
Pregleda: 5665

Danas 11. rujna, održavaju se prijevremeni parlamentarni izbori, na kojima će svoj glas, prema najnovijem popisu, dati 3.799.609 birača. Biračka mjesta u Hrvatskoj se otvaraju u nedjelju u 7, a zatvaraju u 19 sati.

Bit će to deveti izbori za Hrvatski sabor od stjecanja neovisnosti i drugi na kojima će birači koristiti preferencijski glas. Zastupnike biraju, na temelju općeg i jednakoga biračkog prava, svi hrvatski državljani s navršenih 18 godina života, a na izbore treba ponijeti važeću osobnu iskaznicu. Na svom biračkom mjestu dobit ćete listić, zapravo veliki list s imenima svih kandidata, na kojemu ćete, ako želite da vam glas bude pravovaljan, zaokružiti broj ispred naziva liste kojoj želite dati svoj glas. Ako, pak, nekomu želite dati i preferirani glas, zaokružit ćete i redni broj ispred imena i prezimena toga kandidata, ali isključivo s iste liste koju ste zaokružili. Listić će biti važeći i ako zaokružite samo jednog kandidata, a ne i listu, jer će u tom slučaju automatski i lista na kojoj je taj kandidat dobiti vaš glas. Stručnjaci savjetuju da se ipak zaokruži i lista, kako nitko ne bi mogao naknadno mijenjati odluku birača. Preferencijski glas znači da osoba koja dobije minimalno deset posto ukupnih glasova koje je dobila njegova lista automatski preskače svoje kolege s liste i izravno ulazi u Sabor. Ako je takvih više, prednost ima onaj koji je osvojio veći postotak. Najvažnije je zapamtiti da se ne može glasati za jednu listu, a kandidata s druge liste.

Ukupno se bira 151 zastupnik - u svakoj od deset izbornih jedinica njih 14, tri zastupnika u 11. izbornoj jedinici, tzv. jedinici za dijasporu, dok pripadnici nacionalnih manjina imaju pravo na osam svojih zastupnika. DIP je ukupno prihvatio 177 kandidacijskih lista, od čega 174 stranačke i tri neovisne liste. Pripadnici nacionalnih manjina mogu izabrati hoće li glasati u jednoj od deset izbornih jedinica ili zatražiti od biračkog odbora manjinski "ružičasti” listić, gdje će glasati za posebne zastupnike manjina (12. izborna jedinica).


Prvi privremeni i neslužbeni rezultati izbora bit će dostupni na internetskim stranicama Državnog izbornog povjerenstva, počev od 22 sata u nedjelju.


izvor: www.sbonline.net


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI