Iz Lipika na police trgovačkih lanaca u cijeloj Hrvatskoj

Proizvodnja kukuruza šećerca
(FOTO: Compas.com.hr)

10.09.2016. | 034 Portal/Compas.com.hr
Pregleda: 6291

Tvrtka Frutarija d.o.o. koja ima objekt hladnjače s ULO tehnologijom kapaciteta 3.000 tona u Poduzetničkoj zoni II u Lipiku uz brojne partnere i kooperante odnednavno ima prvog i jedinog kooperanta s područja Grada Lipika; radi se o OPG-u Renata Bišćanin koji za potrebe Frutarije ima ugovor o prizvodnji kukuruza šećerca sorte Bonanza, Golden Cup i Ymula.

OPG Renata Bišćanin bavi se voćarstvom, pčelarstvom, proizvodnjom i punjenjem ugostiteljskog i hotelskog meda i šećera te uzgojem kukuruza šećerca, koji kako nam je rekla vlasnica imaju zasađeno na površini od 3 hektara na području Lipika odnosno radi se o proizvodnji od 80 tisuća klipova.





Renata ističe kako se kukuruz šećerac odlikuje visokim postotkom mliječnog šećera, a koristi se isključivo u ljudskoj prehrani. Gore navedene posebne sorte rastu od 19 do 23 cm te su specijalno kalibrirane za pakiranje u plitice po tri klipa ukupne mase 500 grama.


Upravo smo u tvrtki Frutarija bili na pakiranju kukruza šećerca koji se, dok ovo pišemo, već nalazi na policama trgovačkih lanaca Studenca, Spara i Ribole te na taj način možemo slobodno reći kako se i jedan proizvod iz Lipika našao na trgovačkim policama diljem Lijepe Naše.

Sigurno je i zanimljiva činjenica, a dobrim dijelom nepoznata, da u našem gradu posluje i tvrtka koja se bavi otkupom i distribucijom voća i povrća. Tvrtka Euro Fruit d.o.o. posluje na adresi Ante Starčevića 17 u Lipiku, a već oko godinu dana kao poslovni partner za potrebe Frutarije obavlja poslove nabave voća i povrća.

Porazgovarali smo s direktorom Euro Fruita Renatom Bišćaninom koji nam je potvrdio kako na našem području ima potencijala za uzgoj kukuruza šećerca, ali da prvenstveno ima prostora za uzgoj povrća. "Ako se netko želi baviti uzgojem povrća, treba imati registriran svoj OPG kao što bi trebao imati i površinu zemlje na kojoj će se tim baviti i koja mora biti pripremljena na adekvatan način.", rekao je Bišćanin te dodaje kako je uzgoj povrća u plastenicima najbolji te da mora biti navodanjavanja jer bez toga danas nema ozbiljne proizvodnje. "U konačnici kad se roba proizvede treba biti kvalitetna, a sve ostalo je naša briga.", govori Bišćanin te kako se kod nas nitko ozbiljnije ne bavi proizvodnjom povrća tako da uz uvoz/izvoz iz inozemstva radi gotovo s cijelom okolicom, od Grubišnog Polja, Virovitice, Garešnice, Požege i Nove Gradiške, Topolja u Baranji, Vukovara i Davora. Ako je netko zainteresiran za suradnju može mu se obratiti na 099 421 0001 ili na [email protected].

Što točno proizvesti moći će se saznati na Danu voćara u Lipiku koji se održava u nedjelju 25. rujna od 9 do 18 sati u parku pokraj Jelkinog brijega. U okviru sajamskih događanja održavaju se stručni paneli, a na stručnom panelu "Iskorak Frutarije na tržište povrća" direktor tvrtke Frutarija Zlatko Matijašević predstavit će mogućnosti planskog otkupa i proizvodnje povrća i voća kroz suradnju s lokalnim OPG-ovima.

Izvor: www.compas.com.hr


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI