Hrvatske vode obilježile 140 godina organiziranog upravljanja vodama u Hrvatskoj

Generalni direktor Hrvatskih voda, Zoran Đuroković
(FOTO: Hrvatske vode)

09.09.2016. | 034 Portal/Hrvatske vode
Pregleda: 3533

Hrvatske vode u Osijeku su proslavile 140 godina organiziranog upravljanja vodama u Hrvatskoj. Baš tu je sve počelo daleke 1876. godine kada je đakovački biskup Josip Juraj Strossmayer osnovao Društvo za regulaciju rijeke Vuke.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković na svečanom prijemu u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu istaknuo je kako je zajednički interes briga i skrb o vodama jer su one javno dobro koje mora ostati za buduće generacije. Naglasio je kako moramo osigurati vodne zalihe, čistu vodu, a pitku vodu učiniti dostupnom svim građanima te imati potrebne količine vode koje će omogućiti gospodarski razvitak Hrvatske.

"Dodatno smo unaprijedili naše zakonodavstvo u odnosu na Europsku uniju. I ova naša tradicija, 140 godina, govori o tome da smo oduvijek znali upravljati našim vodama koje su ostale čiste. Bogati smo s vodom, ali nas to ipak ne treba omesti da se prema njoj ne odnosimo s dužnom pažnjom", rekao je Đuroković.






Podsjetio je i na više projekata Hrvatskih voda koji su u tijeku poput navodnjavanja koje je omogućilo da voda dođe do žednih slavonskih polja. Dan prije svečane proslave melioracijski kanal na Biđ-bosutskom području spojen je s rijekom Savom. Investicija je to vrijedna čak 493 milijuna kuna.

Ministar poljoprivrede Davor Romić podsjetio je da je do sada u sklopu Nacionalnog projekta navodnjavanja iz projekta gospodarenja poljoprivrednim zemljišnim vodama u Hrvatskoj omogućeno navodnjavanje više od 13 000 hektara poljoprivrednih površina, izgrađeno osam sustava javnog navodnjavanja, a u izradi su još dva nova čijom će se izgradnjom omogućiti navodnjavanja dodatnih 6 260 hektara poljoprivrednih površina.

Podsjetio je i da je Vlada RH početkom srpnja donijela Plan upravljanja vodnim područjima 2016.-2021. kao temeljni plan upravljanja vodama za navedeno razdoblje što je važan preduvjet za povlačenje sredstava iz EU.

Proslavi je prisustvovao i ministar zaštite okoliša i prirode, ujedno i predsjednik Upravnog vijeća Hrvatskih voda Slaven Dobrović, kao i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Marko Širac. Uz brojne druge suradnike, goste, gradonačelnike i župane – djelatnici Hrvatskih voda uz 140. obljetnicu organiziranog upravljanja vodama u Hrvatskoj obilježili su i 20 godina od osnutka Hrvatskih voda.

Izvor: www.voda.hr


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI