¨Kao narod su vrlo pozitivni, a standard je vrlo sličan našem¨

Katedrala u Prištini
(FOTO: Iz privatne kolekcije D.Ivković)

06.09.2016. | 034Portal/Dario Ivković
Pregleda: 7032

Dario Ivković iz Velike je u sklopu Samita mladih Balkana proveo na Kosovu četiri dana, od 1. do 5. rujna. Poslao nam je svoje impresije s tog puta koje prenosimo u cijelosti.  Vremena za obilazak cijelog Kosova nije bilo, obišli su Prištinu te sudjelovali na "Hardfestu" u Rehovcu.



"U Kosovo smo došli autom iz Skopja, a u Skopje direktnim letom iz Zagreba. Sletjeli smo oko 23:30 tako da Skopje nismo baš vidjeli, al smo putem do Kosova vidjeli strahote koje je iza sebe ostavila poplava koja je nedavno zadesila Makedoniju".





"Prilikom prelaska makedonske granice na Kosovo, upitali su nas upitali idemo li u Srbiju jer u tom slučaju ne vrijedi štambilj. Pošto je Hrvatska priznala Kosovo, s lakoćom smo prešli granicu, dok su kolege iz Bosne i Srbije morali vaditi vize da mogu ući na Kosovo. Vožnja do Prištine je trajala oko dva sata. Tu smo se malo uplašili jer prometna kultura je drugačija".



"Ulaskom u predgrađe Prištine sve vrvi od ljudi, iako se radi o 1 sat iza ponoći. Na svakom uglu se nalaze benzinske postaje, koje više liče na male hotele nego na pumpe i u svakoj ima barem 30-ak ljudi. Iznenadio me je vozni park koji smo sreli uz put, jer sam mislio da dosta zaostaju za nama, ali se ispostavilo da mi možda zaostajemo za njihovim voznim parkom. U ta četiri dana sam sreo nekoliko automobila golf 2, ostalo su sva nova vozila zapadne Europe".



"Grad je u punom naponu snage, gradi se na sve strane. U široj okolici Prištine živi oko 50 tisuća ljudi, a domaći ljudi govore da infrastrukture ima možda za 20 tisuća. Na svakom koraku je WiFi, nemaju vlastitu telekomunikacijsku infrastrukturu već maju ugovore s teleopraterima iz Monaka ili iz Slovenije".



"Cijene su dosta slične kao kod nas, neke su stvari jeftinije ali standard je dosta sličan. Na benzinskoj pumpi smo kupili butelju vina za tri eura a malu CocaColu za 0,70 eura. Noćni život je fenomenalan, grad vrvi od ljudi, klubovi su na svakom uglu. Mi smo imali priliku biti u jednom. Ulaz se plaća pet eura. Kao narod su vrlo pozitivni, pomoći će, mladi govore engleski i potrudit će se da vam objasne sto god trebate".







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI