Održana Sjednica Gospodarskog vijeća Županijske komore Požega

Sjednica Gospodarskog vijeća Županijske komore Požega
(FOTO: 034Portal)

05.09.2016. | 034Portal
Pregleda: 5828

Održana je sjednica Gospodarskog vijeća Županijske komore Požega na kojoj se raspravljalo o stanju gospodarstva PSŽ u 2015., kriterijima za dodjelu Zlatne kune 2015. i "Danu Hrvatske" u Grazu. On će se održati 4. listopada u Grazu u Austriji gdje će se predstaviti Požeško-slavonska županija i gospodarstvenici s našeg područja.



- Prezentirat ćemo mogućnosti našeg gospodarstva i svega što ono može, što radimo i želimo. Partneri ispred Austrije bit će ekvivalenti industrija ili trgovačkih lanaca i proizvođačkih organizacija. U toku tog dana ćemo uspostaviti kontakte naših tvrtki s austrijskim, kako bi razvili nove programe, projekte i mogućnosti. Pozivam sve investitore da dođu u našu županiju i otvore nova radna mjesta na temelju naših mogućnosti. Poljoprivreda, industrija i turizam otvaraju velike mogućnosti - rekao je župan Alojz Tomašević.





- Austrija je najveći strani investitor u Hrvatskoj od 1993. godine do sada, s oko šest milijardi eura. Dosta se ulaže u građevinski materijal, a što se tiče kožarske industrije u Varaždinu imate firmu koja zapošljava tri tisuće radnika koji proizvode dijelove za unutrašnjost automobila. Hrvatska s Austrijom ima stalni uspon robne razmjene.  Naš izvoz u Austriju je veći nego cjelokupni iznos u Veliku Britaniju, Francusku i Benelux. Mogućnosti su velike. Cilj prezentacije Požeško-slavonske županije je da se izvoz još poveća kao i austrijska ulaganja i iskustvo - rekao je glavni opunomoćenik Hrvatsko-austrijske trgovinske komore,  Slavko Begić.



- Jako važno je očuvati postojeće resurse i kapacitete i podići ih na današnji standard kako bi bili konkurentni. U suradnji s austrijskim tvrtkama možemo ostvariti tri prednosti: "no how"(znati kako), stvaranje zajedničkog proizvoda i zadržavanje industrijske discipline. Na izlaganju ćemo pokušati dogovoriti s kakvim podacima gospodarstvenici s ovog područja trebaju doći u Graz, da bismo identificirali potencijalne partnere na drugoj strani - rekao je direktor tvrtke "Itema d.o.o.", Zdravko Mikolić.



Nekoliko dana prije, 29. rujna, na "Sajmu županija" na Zagrebačkom velesajmu bit će nazočna i Požeško-slavonska županija kako bi potakli nove mogućnosti i suradnje.

U Požeško-slavonskoj županiji u 2015. godini izvoz roba i usluga iznosi 719 milijuna kuna, a uvoz 415.8 milijuna kuna. Broj poduzetnika je 727 što je za 37 poduzetnika više no u 2014. godini. Prvih pet poduzetnika u županiji prema veličini ukupnog prihoda su Kutjevo d.d., Agronom d.o.o., Plamen d.o.o., Zvečevo d.d. i Alles d.o.o. Prosječna mjesečna plaća u Požeško-slavonskoj županiji je 3.774 kune. Od nas, manju plaću su imale samo Vukovarsko-srijemska i Virovitičko-podravska županija.



Osim navedenih tema podnesen je izvještaj s radnog posjeta veleposlanika Indije u Republici Hrvatskoj i raspravljalo se o hrvatskim bankama za obnovu i razvitak. 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI