02.09.2016.
034portal
Pregleda: 9495
Šaran na rašljama u porciji
(FOTO: 034portal)
U parku pokraj Orljave i ove je godine organiziran uvijek dobro posjećeni gastro događaj "Fišijada". Na natjecanje u kuhanju fiša prijavilo se 59 natjecatelja iz pet slavonskih županija.
Sve prisutne goste i natjecatelje pozdravio je požeški gradonačelnik Vedran Neferović. Zaželio je svim natjecateljima puno sreće u kuhanju fiša i neka najbolji pobjedi.
"Prvi put sam na požeškoj fišijadi i došao sam skuhati dobar fiš. Za dobar fiš potrebno je imati puno ljubavi prema kuhanju i samo kuhati. Nema tu neke tajne, svi stave papriku, ribu, luk i kuhaju. Što se tiče ribe, u fiš je najbolje staviti šarana i malo soma", - rekao je Kristijan Katušić, jedan od natjecatelja iz Babine Grede.
"Za dobru ribu na rašljama treba dodati pikantni začin da dobije dobar okus. Riba mora ostajati dan do dva u pacu kako bi povukla sve mirodije. Ima tu jako puno posla od čišćenja ribe i kvalitetnog presjecanja ribe da bude uredna. Bitna je vatra (što manje plemena i dima i što više žara) i rok pečenja. Riba se peče otprilike 45 minuta do sat. Po mišljenju ugostitelja najbolja težina šarana za rašlje je od 1,70 do 1,80 kg", - rekao je Ivan Dujmović iz Vidovaca.