Vjernici SPC-a iz Požege prisustvovali prazniku uspenija Presvete Bogorodice

Sveta arhijerejska liturgija
(FOTO: Tihomir Aleksić)

31.08.2016. | Tihomir Aleksić
Pregleda: 6202

U organizaciji Gradskog vijeća srpske nacionalne manjine Požega u nedjelju 28. kolovoza pun autobus vjernika krenuo je put Manastira Lepavina na molitvu i obilježavanje praznika Velika Gospojina, uz financijsku potporu Grada Požege.



 Praznik Uspenija Presvete Bogorodice – Velika Gospojina, koji se ove godine slavio u nedelju desetu po prazniku Pedesetnice, proslavljen je u manastiru Lepavini prazničnim bogosluženjima i velikim narodnim sabranjem.







Svetu arhijerejsku liturgiju, kojoj je prisustvovalo mnoštvo vjernog naroda Božjeg pristiglo izbliza i izdaleka, služio je Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski G. Porfirije, uz sasluženje više sveštenika i đakona Mitropolije zagrebačko-ljubljanske.



Za sve prisutne vjernike su lepavinsko bratstvo i manastirski suradnici pripremili prazničnu trpezu ljubavi. Na njoj je bio i Mitropolit Porfirije, koji se potom zadržao i u razgovoru sa vjernim narodom, a prije odlaska iz manastira još je jednom, kao i po dolasku, posjetio bolesnog oca Gavrila u njegovoj keliji.





Za istoriju manastira Lepavine neraskidivo je vezana čudotvorna ikona Presvete Bogorodice Lepavinske. Nastanak ove ikone datira s početka 16. vijeka i djelo je nepoznatog autora. Ikoni se s razlogom pripisuju čudotvorne isceliteljske moći.



Na kraju putovanja predsjednik vijeća Tihomir Aleksić je naglasio kako bi ovakva putovanja trebala postati tradicija i kako će se dalje zalagati da tako bude.



 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI