¨Prva igračka koju sam obukla predstavljala je mog muža na pecanju¨

Igračke na štandu Jadranke Peći
(FOTO: 034Portal)

24.08.2016. | 034Portal
Pregleda: 4753

Jadranka Peći iz Požege je slobodna umjetnica koja se bavi  rukotvorinama. Izrađuje  bočice u narodnim nošnjama,  oblači lutke, pravi šeširiće, a bavi se i suhim cvijećem i izradom ljekovitih čajeva. Njezine igračke najčešće su obučene u narodnu nošnju.






- Na ideju sam došla slučajno jer toga kod nas koliko znam nema. Prva igračku koju sam napravila  predstavlja mog muža koji se bavi pecanjem. Tri godine se bavim ovim izradama, a ruho za oblačenje lutaka ili stvari radim sama - rekla nam je Jadranka




Lutke nabavlja preko interneta. Neke od njih su porculanske pa im je i cijena veća, ali ima i lutke koje su iz vremena njenoga djetinjstva. Jako su rijetke i manje-više ih nigdje osim kod nje nema.



- Ne mogu točno reći koliko mi treba vremena da obučem bocu od dva decilitra. To je dosta zahtjevno i radi se u fazama, a kada se odlučim za pojedini model napravim ih veću količinu - kaže Jadranka.





Uz izradu nošnji Jadranka ima svoju malu proizvodnju ljekovitoga bilja. Podršku joj daje i njena svekrva koja živi na moru pa joj dosta toga i pošalje kako njezini čajevi bili bolji i zdraviji.

Ne miješam čajeve nego imam po jednu vrstu u jednoj vrećici. Držim odvojeno mentu, matičnjak, majčinu dušicu i druge. Sigurnije mi je kada ljudi kupe pa si sami miješaju. Uvijek sve ovisi kako tko i što voli - poručila je Jadranka. 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI