1368 nevinih žrtava bačenih u bunare u Sloboštini

Komemoracija u Sloboštini
(FOTO: 034 Potal)

16.08.2016. | 034 PORTAL
Pregleda: 8596

Na današnji dan 1942. godine pobijeno je 1368 žena i djece iz okolnih papučkih sela te s Banije i Korduna. Zato se danas (16. kolovoza) prisjećamo stravičnog zločina počinjenog nad ženama i djecom od strane ustaša.



Spomenik majke s djetetom koji je stajao uz porušenu i zapaljenu crkvu Sv. Nikolaja , netragom je nestao 90-ih godina. Danas je služen parastos za sve ubijene koju je predvodio Paroh požeški Aleksandar Bijelić.





Nakon održane liturgije, govore su održali predsjednica UABA Požeško slavonske Kata Holjevac i drugi uvaženi gosti naspomenom mjestu, kamo su kosti žena i djece premješteni kako bi se dostojanstveno obilježilo. No i taj spomenik, podsjetnik na strašne ustaške zločine, je 1990. godine srušen i ostavljen čemu svjedoče njegovi ostatci.



Podignuta jespomen ploča kako bi se na koliko toliko dostojanstven način obilježilo to mjesto pokapanja. Osim antifašista Požeštine, u komemoraciji su sudjelovali članovi Udruga antifašista Pakrac, Lipik, Daruvar i Osijek, a na komemoraciju je došao i autobus AUABA iz Zagreba predvođenih Ivanom Fumićem.




Vijence su položili gosti iz ostalih organizacija te zamjenik župana Miroslav Grozdanić i predsjednik GVSNM Požega Tihomir Aleksić. Kata Holjevac je na kraju istaknulakako će i ovu spomen grobnicu UABA Požege samostalno obnoviti, kao i grobnicu Nikole Demonje, jer ničiju pomoć dosad nisu ni imali ma koliko su je tražili u ovih 20 godina.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI