Obiteljski liječnici će od jeseni primati samo 35 pacijenata dnevno

Liječnici
(FOTO: SB Online)

07.08.2016. | 034 Portal/SB Online
Pregleda: 6539

Liječnici obiteljske medicine pridržavat će se europskog standarda i za svakog pacijenta odvojiti 20 minuta vremena. Istovremeno bi to značilo da otprilike polovica pacijenata taj dan ne bi zapravo uspjela doći do svojeg liječnika. Korak je to o kojemu se govori kao o mogućnosti od jeseni, a kojim bi sami liječnici obiteljske medicine konačno presjekli nakon niza upozorenja i apela prema zdravstvenoj vlasti zbog opterećenosti ordinacija.

"Htjeli bismo taj europski prosjek do 35 pacijenata dnevno i to je jedan od prijedloga. Stalno upozoravamo kako za pacijenta dnevno imamo svega tri do pet minuta i da ćemo početi raditi po propisima i za pacijenta imati 20 minuta. To je zadnje, kao štrajk, samo blaža vrsta. Nismo među sobom još napravili konsenzus, imamo raznih ideja i prijedloga – rekla je dr. Vikica Krolo, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine".

Najveći problem se stvara kada liječnik primarne zdravstvene zaštite ode na godišnji (ili bolovanje), zamjenjuje ga kolega kojemu je tada na leđima takozvana dvostruka ambulanta, odnosno i vlastiti i pacijenti odsutnog liječnika.


Prosječni dnevni broj posjeta u redovnoj amulanti je između 50 i 100 pacijenata, a u dvostrukoj i do 15o posjeta dnevno. Ako se ne poduzmu hitne mjere, mogući broj neželjenih događaja mogao bi biti nezamisliv, a jedini krivac biti će onaj koji nema pravo odlučivanja, nego samo obvezu rada, a to je liječnik. Iz KOHOM-a upozoravaju da se događaju sramotne situacije i krajnje eksploatacije doktora, koji rade besplatno u dodatnim ambulantama za koje poslodavac prihoduje puni dohodak od HZZO-a.


Izvor: www.sbonline.net


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI