Nema kazni do izrade novog zakona i pravilnika o razdjelnicima

Radijator
(FOTO: SBonline)

04.08.2016. | 034 PORTAL/SB ONLINE
Pregleda: 2617

Sukladno usvojenoj europskoj direktivi svi vlasnici velikih zgrada (s više od 70 stanova), a koji se griju na sustav gradske toplane, do kraja prošle godine bili su u obvezi uvesti razdjelnike, a za sve ostale krajnji je rok kraj ove godine.

Za one koji se ogluše najavljivane su iznimno visoke kazne - čak i do 50 tisuća kuna. No ugradnja razdjelnika nije dala očekivane rezultate. Potrošači su umjesto instant-uštede mahom počeli dobivati veće račune. No, valja ponoviti kako su radjelnici prije svega mjerni instrumenti koji sami po sebi ne jamče štednju, nego pravedniju naplatu po modelu točno potrošene količine topline. No kako se i na razini Europske unije pojavilo nezadovoljstvo ovim modelom, u Ministarstvu gospodarstva krenuli su u iznalaženje novih rješenja. Tako je formirana radna skupina sa zadatkom da se izradi analiza na temelju koje će stručna javnost donijeti novi zakon i pravilnik o naplati.

Analiza je, prema svemu sudeći, gotova i u javnosti su se pojavili prvi rezultat koji ukazuju kako je, suprotno uvriježenom, program ugradnje razdjelnika doista rezultirao smanjenjem potrošnje toplinske energije.


Resorni ministar Tomislav Panenić potvrdio je da je analiza gotova i da je otvoren rok za prikupljanje primjedbi vezano uz rezultate analize.


Pokazalo se kako je u igri još cijeli niz pitanja koja nisu uređena aktualnim pravilnikom. To je svakako famozni faktor korekcije, jer u ovakvom sustavu nije isto nalazi li se stan u sredini zgrade, ili na gornjim katovima pa se posljedično tome zagrijava toplinom od drugih stanova, ili je stan pozicioniran s dva ili tri vanjska zida, što odmah znači i veću potrebu za grijanjem.

Izvjesno je samo to da se do kraja godine ni jedni ni drugi ne moraju bojati inspekcija.

Izvor: www.sbonline.hr


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI