¨Idući tjedan počinje cijepljenje goveda!¨

Bolest Kvrgave kože
(FOTO: Wikipedia)

03.08.2016. | 034 PORTAL
Pregleda: 3065

Sljedeći tjedan počinje preventivno cijepljenje goveda protiv kvrgave kože, koje će se u cijeloj Hrvatskojprovesti radi sprječavanja pojave te bolesti, izjavio je na press konferenciji za medije ministar poljoprivrede DavorRomić nakon sastanka s prozvođačima. Na sastanku je bilo riječi o strategiji kontrole te bolesti koja se pojavila ususjednim zemljama.

Cijepljenje će započeti u istočnom dijelu Hrvatske, istaknuo je Romić. U proračunu je osigurano 17 milijuna kuna za nabavu cjepiva i postupak cijepljenja.

Kako saznajemo, europsko zakonodavstvo nije reguliralo neke probleme u vezi s tom bolesti, a na razini Vlade će se rješavati pitanja mogućih koji će nastati zbog tih problema. Pojedini sektori će imati ekonomske gubitke, to je neizbježno. Stoga smo dogovorili dase o tome razgovara s predsjednikom tehničke Vlade i ministrom financija,kazao je Romić.


Darko Celovec iz Udruge za tov i uzgoj junadi istaknuo je da će gubitaka biti najviše kod tovljača junadi, a proizvođači očekuju da se to što prije riješi s resornim ministarstvima. "Ne možemo još uvijek govoriti o točnim iznosima štete", kazao je.



Kiš je rekao i kako je Hrvatska u ovom trenutku prva zemlja članica EU koja je uvela preventivno cijepljenje, a zemlje u regiji slijedit će taj.

Naveo je i da u ovom trenutku u Hrvatskoj ima oko 423 tisuće goveda, osigurano je 398 tisuća doza cijepiva, a do kraja kolovoza očekuje se još 50 tisuća doza dogovorene donacije od Europske komisije, tako da će biti 10% više doza cjepiva od populacije goveda.

izvor: www.agroklub.com


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI