Maja Smoljanović:¨Najveća inspiracija su mi život, ljudi, emocije i spoznaje¨

Maja Smoljanović
(FOTO: Tomislav Milanović)

24.07.2016. | Tomislav Milanović
Pregleda: 8944

Maja Smoljanović mlada je Požežanka koja je aktivna u raznim oblicima umjetnosti. Član je Kazališne amaterske družine u sklopu koje je imala zapaženu ulogu u predstavi "Grimm je za odrasle", kao i POžART-a u sklopu kojeg je imala izložbu svojih djela u Gradskom muzeju Požega.Razgovarali smo s njom o njenim počecima i planovima.


 

- Baviš se glumom, slikanjem izradom odjeće, kako stigneš sve to?


Zapravo sam od djetinjstva naklonjena kreativnom načinu izražavanja, uvijek nešto moram stvarati, bilo da se radi o slici, crtežu, izradi nakita, eksperimentiranju s tkaninama, grafičkom dizajnu ili o ulozi u kazališnoj predstavi. Teško je ograničiti se, a umjetnost me oduvijek privlačila pa sam tako i diplomirala povijest umjetnosti i etnologiju. Kako sam trenutno nezaposlena, vremena imam nešto više, no, ako bih se uspjela zaposliti u struci i dalje bih nastavila stvarati jer je to neodvojivi dio mene.




- Koliko dugo se baviš glumom, a koliko slikanjem?

Glumom sam se počela baviti u srednjoj školi, u sklopu Srednjoškolske kazališne družine - S.K.A.D., te sam joj se opet vratila, ovaj put u okviru K.A.D.-a (Kazališne amaterske družine). Sa slikanjem sam pak započela još u osnovnoj školi pohađajući likovnu grupu, što sam uspješno nastavila i kroz gimnazijske dane, te kasnije, radeći sama. Danas se mogu pohvaliti da sam dio divne, kreativne grupe ljudi koji čine POŽART - Udrugu za p(r)omicanje kulture.



- Koje tehnike sve koristiš u slikanju i što ti je najveća inspiracija?

Koristila sam razne tehnike, od ugljena i pastele do ulja i akrilika koje danas preferiram. Također volim raditi tušem i markerima. A što mi je najveća inspiracija? Hmmm… život, ljudi, emocije, spoznaje.



- Koliko se cijeni umjetnost u Hrvatskoj po tebi?

Ne dovoljno. Za sada je veoma teško živjeti od umjetnosti, a kreativan rad se nažalost često podcjenjuje.


- Jesi li imala tremu prije izlaska na pozornicu na predstavi "Grim je za odrasle"

Da, uvijek imam tremu, posebice na premijerama, no ona nestaje čim stupim na scenu.



- Što više voliš glumu ili slikanje?

Teško je to reći. Svako područje mi je drago na svoj način, te pruža drugačije kreativne mogućnosti. Gluma omogućuje izražavanje na jedan tjelesan, aktivan i ekstrovertiran način, dok je slikarstvo više `samotnjačko`, introvertirano i meditativno.

- Koji su tvoji planovi za budućnost?

Bilo bi lijepo zaposliti se u struci, te nastaviti s kreativnim radom, kako kroz posao tako i privatno.

- Što bi poručila mladim ljudima ili djeci koji bi se željeli baviti glumom

Samo hrabro i bez straha. U našem kazalištu djeluje Mala škola kazališta, te već spomenuta srednjoškolska grupa u čiji rad se mogu uključiti. Uz razvijanje mašte, vlastitih vještina i sposobnosti, te usvajanje osnovnih znanja o radu u kazalištu, tu su i vesela druženja kazalištaraca i sklapanja novih prijateljstava. Svakako preporučujem.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI