Plinske boce u našim kućama u nekim slučajevima nisu sigurne!

Ilustracija
(FOTO: Ilustracija)

21.07.2016. | Pleter Portal
Pregleda: 5338

Iz društva Potrošač nas upozoravaju kako je zabrinjavajuće velik postotak (čak do 10% prema nekim procjenama) plinskih boca za kućanstvo koje se nalaze na našem tržištu, samim time i u našim kućama, nesiguran za korištenje.

Naime, nekima od njih je istekao atest, a mnoge od njih nisu ni imale atest, jer se radi o ilegalnim bocama koje se nalaze na tržištu i prodaju se kućanstvima.

Do toga dolazi zbog, pogađate, želje pojedinaca za što boljom zaradom, pa tako ilegalne punionice i nelojalna konkurencija zbog svoje pohlepnosti potencijalno ugrožavaju vaše živote.


Kako biste utjecali na svoju sigurnost, društvo Potrošač je dalo nekoliko savjeta na koje trebate obratiti pozornost prilikom kupnje plinskih boca s ukapljenim naftnim plinom:


- prilikom kupnje plinskih boca (kod ovlaštenih i registriranih trgovaca) obavezno provjerite datum otisnut (na pločici) na vratu boce koji označava kada je boca proizvedena. Datum atestiranja boce ne smije biti stariji od 10 godina, a nalazi se na zaobljenom dijelu tijela boce ispisan bojom. Nemojte dopustiti da neodgovornost trgovca i Vaša nepažnja dovedu u opasnosti vaš život ili život osoba koje se nalaze u neposrednoj blizini boce. Obavezno kupujte boce kod provjerenih trgovaca koji legalno posluju na tržištu. Nemojte dopustiti da niža cijena plinske boce postane cijena vašeg života!

- provjerite u kakvom je stanju plinska boca u vašoj vikendici/apartmanu koji se ne koristi često. Kontrola boce je neophodna! Preporučuje se promjena regulatora  jednom u pet godina odnosno prema preporuci proizvođača, a crijevo koje spaja trošilo s bocom jednom u 2 godine ili prema preporuci proizvođača. Boce moraju biti A-testirane jednom u 10 godina. Kontrolom datuma na vrhu boce i kupljenom od provjerenog trgovca smanjili ste opasnost od ugrožavanja života, doprinijeli smanjivanju crnog tržišta i stabilizaciji tržišta plinom za kućanstvo.

Osim navedenoga, društvo Potrošač dodaje još nekoliko savjeta za korištenje plinskim bocama:

- obavezno se savjetovati s ovlaštenim trgovcem kako koristiti plinsku bocu

- ako se boca ne koristi mora stajati uspravno sa zatvorenim ventilom

- boca se mora držati (čuvati) u osiguranom prostoru – ne smije biti izložena toplini
 
- djecu držati dalje od boce
 
- nakon upotrebe zatvoriti ventil na boci

- bez obzira koristite li bocu ili ne vršite kontrolu jednom godišnje
  koristite bocu koja odgovara Vašim trenutnim potrebama (2 kg, 3 kg, 5 kg, 10 kg itd.)

- Provjeriti postojanje oznake za normu (standarda)

Svi mi mislimo da znamo kako to ide, ali dovoljna je mala nepažnja da dođe do tragedije. Zato budite osobito pažljivi kad kupujete plinske boce i kada rukujete njima u svojoj kući.
 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI