Nacionalni centar objavio: Kaznit ćemo oko dvije tisuće maturanata koji nisu pristupili ispitu

Maturanti
(FOTO: RadioNG.hr)

18.07.2016. | RadioNG.hr/M.M.
Pregleda: 3170

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) izvijestio je o objavi privremenih rezultata ispita državne mature u ljetnome roku. Konačni rezultati bit će poznati 18. srpnja u 12 sati.




Od prijavljenih 13.286 gimnazijalaca, maturi ih je pristupilo 12.977, dok je od prijavljenih 19.313 učenika strukovnih škola na maturu izašlo 17.638, pokazuju podaci NCVVO-a.


Oko 2000 maturanata unatoč prijavi odustalo je od izlaska na maturu u ljetnom roku. Većinom je riječ o učenicima strukovnih škola kojima matura nije obavezna. Svi koji su prijavili ispite, a na njih bez opravdanih razloga nisu pristupili, plaćaju kaznu od 175 kuna po ispitu. Koliko je takvih slučajeva, Nacionalni centar izvijestit će u ponedjeljak.


– Ne možemo govoriti o tomu da će svih 2000 maturanata podlijegati kaznenom plaćanju s obzirom na to da imamo dosta slučajeva opravdanog izostanka s ispita, najčešće iz zdravstvenih razloga – kažu u NCVVO-u. Maturante upozoravaju da svakako plate naknadu za nepristupanje ispitima – ako to ne učine, neće dobiti svjedodžbu. Maturu je polagalo i blizu 5000 kandidata koji nisu ovogodišnji maturanti, pa je ukupno u ljetnom roku zabilježeno 35.527 pristupnika.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI